Η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, απαντώντας με αλαζονεία στις διεθνείς αντιδράσεις και συστάσεις για τη στάση της και τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων έρχεται να προστεθεί και η έκδοση NAVTEX με ρυθμό καταιγιστικό.

Την ίδια ώρα ο τρόπος εμπλοκής του Ερντογάν στην εκρηκτική κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στη Λιβύη ανησυχεί έμπειρους αναλυτές που κάνουν λόγο για προσπάθεια του Σουλτάνου να προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση στη λεκάνη της Ανατολική Μεσογείου, φλερτάροντας επικίνδυνα και με την πρόκληση ατυχήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο».

Σφίγγοντας τον κλοιό σε Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε έκδοση νέας NAVTEX με την οποία ανανεώνει την παράνομη δέσμευση για έρευνες από το Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 31 Μαΐου.

Χθες, Πέμπτη, η Αγκυρα είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο NAVTEX  εντός της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες έχουν τις ίδιες συντεταγμένες και δεσμεύουν την ίδια θαλάσσια περιοχή, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς.

Οι νέες NAVTEX ακολουθούν την αποστολή drones στα κατεχόμενα, και συνοδεύονται από τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο που κάθε μέρα σπάνε ρεκόρ, αλλά και παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από τουρκικά σκάφη.

Οι επιδείξεις δύναμης της Τουρκίας συνοδεύονται σταθερά από βαρύγδουπες και προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων. Τελευταίος πήρε τη σκυτάλη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δηλώνοτας πως «δεν είμαστε επισκέπτες στη Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι» και αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από «τις εργασίες» της στην ανατολική Μεσόγειο.

Βροχή NAVTEX

Σε μια ακόμη κίνηση διατήρησης της έντασης στην περιοχή προχωρά η Τουρκία εκδίδοντας NAVTEX με την οποία ανανεώνει την παράνομη δέσμευση για έρευνες από το Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 31 Μαΐου.

Με την NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές το απόγευμα δεσμεύονται παράνομα για σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν Οικόπεδα (2,3 και 9) της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά της Κύπρου για το διάστημα από 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2019.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει επικεντρώσει τις έρευνες του σε αυτές τις περιοχές νότια της Κύπρου τους τελευταίους μήνες, αν και εκτιμάται ότι η αναγγελία αυτή σκοπεύει και στο να αποτραπούν οι έρευνες και γεωτρήσεις που πιθανόν προγραμματίζουν ξένες εταιρίες (TOTAL και ΕΝΙ) στις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί τα Οικόπεδα.

Δείτε εδώ τις συντεταγμένες των NAVTEX

Χθες, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex εντός της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες έχουν τις ίδιες συντεταγμένες και δεσμεύουν την ίδια θαλάσσια περιοχή, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς, όπως αναφέρει το hellasjournal.com.

Στη μια περίπτωση προβλέπονται βολές με πραγματικά πυρά που θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, από τις 2 π.μ. μέχρι τις 4 π.μ., ενώ στην άλλη περίπτωση προβλέπεται η διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων την ίδια μέρα, από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.

Χθες το πρωί ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε νέα Navtex, την τρίτη στη σειρά, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται βολές του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με πραγματικά πυρά, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ., σε περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.