Στην 57η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά σπίτια που προτιμούν οι πλούσιοι για αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Knight Frank. Εκεί την τελευταία πενταετία πουλήθηκαν περισσότερα σπίτια με αξία πάνω από 25 εκατ. δολάρια το καθένα από κάθε άλλη λεωφόρο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για 41 κατοικίες με μέσο όρο πώλησης 38,5 εκατ. δολάρια η καθεμία.

Η λίστα περιλαμβάνει τις 10 λεωφόρους όπου καταγράφηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι περισσότερες συναλλαγές σε ακίνητα με αξία τουλάχιστον 25 εκατ. δολαρίων έκαστο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η λεωφόρος Mount Nicholson στο Χονγκ Κονγκ, όπου πουλήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα 35 τέτοιες κατοικίες. Η μέση αξία τους όμως είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν της 57ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, αφού ανέρχεται σε 81,8 εκατ. δολάρια η καθεμία. Η λεωφόρος Mount Nicholson είναι το μέρος όπου έχουν καταγραφεί οι πιο ακριβές αγοραπωλησίες κατοικιών από κροίσους ανεξαρτήτως αριθμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η λεωφόρος Central Park South της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκαν 32 αγοραπωλησίες κατοικιών με μέση αξία 44,9 εκατ. δολάρια η καθεμία. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ξανά η Νέα Υόρκη, αυτή τη φορά με τη λεωφόρο Park Avenue, όπου πραγματοποιήθηκαν 20 αγορές κατοικιών υψηλής προβολής με μέση αξία τα 43 εκατ. δολάρια.

Ακολουθεί η Grosvenor Avenue του Λονδίνου με 13 πωλήσεις αξίας 45,5 εκατ. δολαρίων η καθεμία. Από την έκτη έως τη δέκατη θέση με 10 αγοραπωλησίες η καθεμία βρίσκονται οι λεωφόροι Mount Kellet Road του Χονγκ Κονγκ με μέση αξία 64,8 εκατ., η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης με 55,7 εκατ., η Pacific Coast Highway-Malibu του Λος Αντζελες με 49,2 εκατ., η Circuit Road του Χονγκ Κονγκ με 43,4 εκατ. και η S Ocean Boulevard στο Παλμ Μπιτς με μέση αξία 34,5 εκατ. δολάρια.

Στη Νέα Υόρκη

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη έχουν κατασκευαστεί πολλές υπερπολυτελείς κατοικίες, καθώς οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται την πρόοδο στην τεχνολογία που επιτρέπει την κατασκευή πολύ υψηλών πύργων σε μικρά σχετικά οικόπεδα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στις λεωφόρους όπου κατασκευάστηκαν πολλές νέες πολυτελείς κατοικίες έσπευσαν οι πλουσιότεροι από όλον τον κόσμο για να αποκτήσουν τα πιο μοντέρνα και πολυτελή σπίτια, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Ερευνών της Knight Frank, Λάιαμ Μπέιλι.

Πάντως, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί τόσο πολλές υπερπολυτελείς κατοικίες έχει αυξήσει την προσφορά στην αγορά, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να προσφέρουν πλέον περισσότερα κίνητρα από ό,τι παλαιότερα στους υποψήφιους αγοραστές. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε πόλεις όπως το Λονδίνο, όπου οι αυξήσεις στη φορολογία και η πολιτική αβεβαιότητα λόγω Brexit έχουν προκαλέσει κάποιες πιέσεις στις τιμές των πιο ακριβών κατοικιών στον κόσμο.

Οπως ανέφερε ο Λάιαμ Μπέιλι της Knight Frank, οι πολύ υψηλές απαιτήσεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν δημιουργήσει ευκαιρία για τους κατασκευαστές να ανεβάσουν κατά πολύ την ποιότητα ειδικά σε λεωφόρους της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται οι τέσσερις από τους δέκα πιο ακριβούς δρόμους για κατοικίες σύμφωνα με τη λίστα της Knight Frank. Το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί με τρεις λεωφόρους. Στο Χονγκ Κονγκ πάντως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις για τους πλούσιους και μη, λόγω των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην πόλη.