Στο πλευρό της οικογένειας του Δημήτρη Ινδαρέ στέκεται ο κόσμος της τέχνης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ που ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη από άνδρες των ΜΑΤ μαζί με τους γιους του, μέσα στο σπίτι του στο Κουκάκι.

Το κίνημα συμπαράστασης στον γνωστό σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ φουντώνει με δεκάδες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου να συλλέγουν υπογραφές διαμαρτυρίας σε ένα κείμενο υποστήριξης προς τον σκηνοθέτη, ενώ οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με μηνύματα στήριξης γνωστών προσώπων πληθαίνουν.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο γνωστός ηθοποιός Γιάνννης Στάνκογλου ο οποίος σε  ανάρτησή του στο Facebook καταγγέλλει ότι ο Δημήτρης Ινδαρές έπεσε θύμα άσκοπης αστυνομικής βίας, ενώ κρούει τον κώδων του κινδύνου για τη συνέχεια…

Η ανάρτηση του Γιάννη Στάνκογλου:

Μαζικό κύμα συμπαράστασης από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Την άγρια καταστολή κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι για την εκκένωση τριών καταλήψεων, καταδικάζουν από την πρώτη στιγμή,  άνθρωποι του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, καθώς ο ίδιος και άλλα οι δύο γιοί του κακοποιήθηκαν και συνελήφθησαν μετά την εισβολή στο σπίτι τους χωρίς παρουσία εισαγγελέα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης (19/12) κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κείμενο στήριξης στον σκηνοθέτη το οποίο υπογράφουν δεκάδες καλλιτέχνες αλλά και πνευματικοί άνθρωποι της χώρας.

Μεταξύ αυτών οι Σταμάτης Κραουνάκης, Θέμης Καραμουρατίδης, Στέφανος Κορκολής,  Λένα Πλάτωνος , Νίκος Πλατύραχος, Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Καρατζιάς, Μάρω Δούκα, Σεμίνα Διγενή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης Τσαρούχας, Ευγενία Λουπάκη, Ελενα Ακρίτα, Μίλτος Λογιάδης.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), αναφέρει: «Παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την αδικαιολόγητη και βίαιη σύλληψη του εξαιρετικού συναδέλφου μας και μέλους της ΕΣΠΕΚ Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειας του. Θα επικοινωνήσουμε για τις όποιες εξελίξεις, προσμένοντας επίσημες ανακοινώσεις και εξηγήσεις».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ο Παντελής Βούλγαρης είπε ότι ενημερώθηκε «από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την γυναίκα του για το τι συνέβη και το θεωρώ αδιανόητο αυτό που έγινε».

«Δεν φανταζόμουν ότι θα μίλαγα ποτέ στο ραδιόφωνο για τον Δημήτρη Ινδαρέ, επειδή έχει συλληφθεί», τόνισε ο σπουδαίος σκηνοθέτης για να σημειώσει το εξής: «Είναι ασύλληπτο να έχει συλληφθεί αυτός και τα παιδιά του. Θα κάνω οτιδήποτε μου ζητηθεί για να του συμπαρασταθώ».

«Η σύζυγός του με διαβεβαίωσε ότι ο ένας γιος τους, που σπουδάζει στην Πάτρα, είχε γυρίσει πριν από δυο ημέρες στην Αθήνα. Η σύζυγός του, είναι μια γυναίκα ψύχραιμη και με διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καμία σχέση με την κατάληψη» πρόσθεσε o μεγάλος σκηνοθέτης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μάνια Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι οι αστυνομικοί παραβίασαν τη σχετική νομοθεσία και αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον κινηματογραφιστή αναρτώντας στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook το παρακάτω μήνυμα:

Σε δική της ανάρτηση η Ελένη Ράντου έκανε λόγο για «εφιάλτη» και «απόλυτη κατάχρηση εξουσίας» και μετέφερε την ανησυχία της γυναίκας του σκηνοθέτη, επειδή «βλέπει να στήνεται ένα κατηγορητήριο εναντίον του συζύγου της και των παιδιών της».

Είμαι σίγουρη πως η Έρση Σπαρτιώτη – Ινδαρέ λέει μόνο αλήθεια

«Σε όλη μας τη ζωή, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να τα κάνουμε όλα με τη λογική και τον νόμο. Και σήμερα ζούμε αυτόν τον εφιάλτη. Ζήσαμε την απόλυτη κατάχρηση εξουσίας. Θέλω να τελειώσει, είναι μια παράνοια όλο αυτό» μου λέει η Έρση Σπαρτιώτη – Ινδαρέ, γυναίκα του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ που κρατείται στη ΓΑΔΑ με τους δύο τους γιους μετά από προσαγωγή, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη. Η γυναίκα που είδε τους άνδρες της αστυνομίας να κακοποιούν βάναυσα τον άνδρα και τα παιδιά της μέσα στο ίδιο της το σπίτι, δεν έχει καταφέρει να τους δει έως την ώρα που μιλάμε, ούτε η ίδια ούτε ο δικηγόρος της οικογένειας. Στο διαδίκτυο, φίλοι και συνάδελφοι του γνωστού σκηνοθέτη, έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τη συμπαράσταση τους, στον «πιο φιλήσυχο» άνθρωπο όπως γράφουν, ενώ η γυναίκα του, εμφανώς καταβεβλημένη προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.

Την ώρα που μιλήσαμε μόλις είχαν τελειώσει τα βραδινά δελτία ειδήσεων. Είναι κουρασμένη, χαμένη όπως λέει η ίδια. Θέλει να αρχίσει απαριθμώντας τα ψέματα που ακούστηκαν στην τηλεόραση, όπως μου είπε. «Κάνουν το άσπρο μαύρο. Ο Χιώτης είπε στον ΣΚΑΙ ότι τα παιδιά μου έπιναν καφέ δίπλα, στην κατάληψη. Ψέμα. Το επιβεβαιώνει το βίντεο στο οποίο φαινόμαστε όλη η οικογένεια στο μπαλκόνι. Ο ΑΝΤ1 είπε ότι ο άνδρας μου επιχείρησε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού. Ψέμα, ο άνδρας μου έβαλε απλά τις φωνές όταν είδε τους άνδρες της αστυνομίας να χτυπούν αλύπητα το παιδί μας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Είπαν επίσης ότι εμπλεκόμαστε σε ρευματοκλοπή. Ψέμα. Είπαν ότι τα παιδιά μας ήταν δίπλα στην κατάληψη και πετούσαν αυτά τις μπογιές. Ψέμα. Τα ίδια τα βίντεο που προβάλλουν δείχνουν τα παιδιά μας κι εμάς στο μπαλκόνι μας να παρακολουθούμε τα συμβάντα. Όλοι οι γείτονές μας ήταν εκεί και μας έβλεπαν και θα πάνε να καταθέσουν».

Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο όπως εξηγεί, είναι ότι βλέπει να στήνεται ένα κατηγορητήριο εναντίον του συζύγου της και των παιδιών της: «Έκαναν μεν προσαγωγές σε άτομα της κατάληψης που πετούσαν πέτρες και μπογιές, όμως αφέθηκαν ελεύθεροι. Συνέλαβαν μόνο την οικογένεια μου, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με όσα βλέπουμε και στα δελτία, ότι θα υποστηρίξουν ότι ήταν τα παιδιά μου οι δράστες. Γι’ αυτό άφησαν τους άλλους να φύγουν. Ενώ υπάρχουν τα βίντεο που δείχνουν ότι είμαστε κι οι τρεις στο μπαλκόνι όσο συμβαίνουν όλα αυτά. Αισθάνομαι ότι ζω αυτά που βλέπουμε στις Αμερικάνικες ταινίες. Ζούμε την απόλυτη κατάχρηση εξουσίας. Να ακούω ότι ο άνδρας μου πήρε το όπλο αστυνομικού κι ότι θα κάνουν τεστ DNA; Να ακούω τέτοια ψέματα; Ενώ τον είχαν σπάσει στο ξύλο, του έσπασαν γυαλιά και ακουστικό!»

Καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης μας, η Έρση Σπαρτιώτη – Ινδαρέ, επαναλαμβάνει πως δεν πιστεύει τα όσα ζει. Αν και εμφανώς κουρασμένη, μας περιγράφει τη σειρά των γεγονότων: «Χτύπησαν την πόρτα μας και ζήτησαν να τους αφήσουμε να μπουν για να ανέβουν στην ταράτσα. Τους ζητήσαμε αν έχουν χαρτί από εισαγγελέα, μας είπαν όχι. Τους είπε ο Δημήτρης, θα σας αφήσουμε όταν φέρετε το χαρτί. Μετά από λίγο ακούμε ποδοβολητά στην ταράτσα μας. Ανεβαίνει ο Δημήτρης με τα παιδιά να δουν τι γίνεται και πιάνουν πρώτα τον μικρό μου τον γιο τον πλακώνουν στο ξύλο και ο άνδρας μου αρχίζει να ουρλιάζει βλέποντας το παιδί μας χτυπημένο στο πάτωμα. Εκείνη την ώρα ανέβηκα και βλέπω και τους τρεις χτυπημένους και δεμένους με τα πρόσωπα κάτω. Αρχισαν να με βρίζουν λέγοντας φύγε να μη σε πετάξουμε από τη σκάλα. Μετά από ένα τέταρτο, χτυπούν την πόρτα μου. Έχουν έρθει με την εισαγγελέα. Τους ρωτάω τι θα κάνουν, μου λένε έρευνα να δουν αν κρύβουμε καταληψίες. Κάνανε άνω κάτω το σπίτι, τα συρτάρια όλα… Δεν βρήκαν φυσικά τίποτα. Υπέγραψα ένα χαρτί που έγραφε «Ουδέν εβρέθη». Η ίδια η εισαγγελέας τους είπε, αφήστε την να πάει στην ταράτσα να δει τα παιδιά της. Μετά μου είπε να κάνουμε καταγγελία για σωματική βλάβη. Τι να σας πω, ξυπόλητους τους κατέβασαν. Ξυπόλητους και δαρμένους».

Την ρωτάω πότε επικοινώνησε τελευταία φορά μαζί τους: «Κατάφερα να μιλήσω για λίγο με τον Δημήτρη το μεσημέρι στις 3. Δεν ξέρω ούτε που τους έχουν, ούτε σε ποια κατάσταση βρίσκονται». Λίγο πριν τελειώσει η επικοινωνία μας, επαναλαμβάνει όσα άκουσε στα δελτία ειδήσεων: «Μα είναι δυνατόν να λένε ότι τα παιδιά μου ήταν δίπλα ενώ όλα τα βίντεο αλλά και οι γείτονες μαρτυρούν το αντίθετο; Κατασκευάζουν ενόχους. Και ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; Παλιότερα, οι καταληψίες μας είχαν ρωτήσει: Αν έρθει η αστυνομία, θα μας αφήσετε να μπούμε από την πόρτα σας να ανέβουμε στην ταράτσα; Και τους απαντήσαμε αρνητικά. Εκείνοι το σεβάστηκαν. Η αστυνομία, όχι. Κακοποίησαν άγρια τον άνδρα μου και τα παιδιά μου μόνο και μόνο γιατί ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Μόνο γι’αυτό. Και τώρα ζούμε όλη αυτή την διαστρέβλωση όλη αυτή την τρέλα!».