Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Λιβύη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εμφανίζεται αποφασισμένος να ενισχύσει τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλαση του στην Τρίπολη.

Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προτίθεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη εάν του ζητηθεί, πληροφορίες από το Middle East Monitor υποστηρίζουν ότι ο στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Όπως αναφέρει το simgalive.com, o Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ.

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν».

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Λίβυος πρέσβης στην Άγκυρα: Ο Ερντογάν θα μας δώσει ένα «χεράκι»

Την ίδια στιγμή, ο λίβυος πρέσβης στην Άγκυρα Α. Μουχτάρ με συνέντευξή του στη «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μας δώσει ένα χεράκι χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό», τόνισε ο λίβυης πρέσβης  σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο λίβυος πρέσβης εμφανίστηκε προκλητικός για το θέμα της συμφωνίας με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι ενστάσεις που καταγράφονται από διάφορες τρίτες χώρες δεν έχουν καμία σημασία προσθέτοντας πως η νομιμότητα επικυρώνεται από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Απειλές από τον «Σουλτάνο»

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη.

Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον λίβυο πρωθυπουργό, Φάγεζ αλ-Σαράτζ, πριν από λίγες ημέρες στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου για στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο είχε επιβεβαιώσει ότι αν χρειαστεί θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Μάλιστα είχε στραφεί κατά του Χαλίφα Χαφτάρ λέγοντας πως  «δεν είναι νόμιμος ηγέτης… και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή».

«Καμπανάκι» για την ασφάλεια της Μεσογείου

Εν τω μεταξύ, τους κινδύνους για τη Μεσόγειο στην περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στείλει στρατεύματα στη Λιβύη επισήμανε χθες, με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Independent».

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι αν του ζητηθεί και χρειαστεί θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνησης της Τρίπολης, η βρετανική εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία τέτοια εξέλιξη.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη»,  αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Τονίζεται ακόμη πως με αυτόν τον τρόπο «ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις».

Φέρεται, σύμφωνα όσα γράφει η εφημερίδα,  να επιδιώκει τη δημιουργία ενός ενιαίου  στρατηγικού αδιεξόδου με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων : μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο».