Ο προϋπολογισμός του 2020 συνδυάζει δύο βασικά χαρακτηριστικά: κοινωνική φροντίδα και ανάπτυξη τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τις θετικές συνέπειες που θα έχουν για την οικονομία και την κοινωνία τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, αλλά και το «όραμα» για την οικονομία και την κοινωνία που ενσωματώνει αυτός ο προϋπολογισμός.

«Σήμερα το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει έναν Προϋπολογισμό ελπίδας, δράσης και αποτελέσματος, που αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού».

Φυσικά, δεν παρέλειψε ήδη από την αρχή της ομιλίας του να επιτεθεί στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Επιστρατεύοντας τις γνώσεις του στην ψυχολογία ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν κρίνει κανείς την ομιλία του κ. Τσίπρα διαπιστώνει ότι βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο αυτό του θυμού σε ότι αφορά τη διαχείριση της ήττα του. όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός υπάρχουν πέντε στάδια: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, καταθλιψη, αποδοχή. «Είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού. Έυχομαι να φτάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια».

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, κλείνει την συζήτηση και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.