Η Κίνα ανέστειλε τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σήμερα σε ισχύ, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή τελωνειακών δασμών του Κρατικού Συμβουλίου, αφού το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια ανακωχή στο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Η δήλωση δημοσιοποιήθηκε από τις ιστοσελίδες υπουργείων, περιλαμβανομένου του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς και από κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η Κίνα ελπίζει, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να διευθετηθούν καταλλήλως οι κεντρικές ανησυχίες αμφότερων των πλευρών και να προωθηθεί η σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, προστίθεται στη δήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα ανέστειλε την εφαρμογή δασμών 10% και 5% σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές και «συνεχίζει να αναστέλλει επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο αυτό ακολουθεί την ακύρωση από τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας που συνήψαν οι δύο χώρες, των νέων δασμών που είχε ανακοινώσει για τα κινεζικά προϊόντα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή πως συνήψε με τις ΗΠΑ μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία προβλέπει την προοδευτική απόσυρση τελωνειακών δασμών και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα δύο μέρη πρόκειται τώρα να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία, η οποία αποτελεί σημαντική πρόοδο στη σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που διαρκεί ήδη 21 μήνες.

Πέραν των ήδη υφιστάμενων τελωνειακών δασμών, ο Τραμπ είχε προηγουμένως απειλήσει να επιβάλει σήμερα δασμό 15% σε κινεζικές εξαγωγές ύψους περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά προϊόντα και τα ενδύματα.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει πως θα απαντήσει με δασμό 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα και 5% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων – δασμοί που είχαν ανασταλεί νωρίτερα το 2019 σε μια χειρονομία καλής θέλησης.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)