Ο τόνος αισιοδοξίας που έδωσε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου της Τραπέζης, οδήγησε σε άνοδο όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η γεωπολιτική, ο προστατευτισμός και οι αβεβαιότητες στις αναδυόμενες αγορές είχαν επικίνδυνες συνέπειες στην ανάπτυξη, ωστόσο οι κίνδυνοι αυτοί είναι πλέον λιγότερο έντονοι από πριν.

Θετική ανταπόκριση των ελληνικών ομολόγων

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει έως το 1,32%.

Στα επίπεδα του 0,49% από 0,51% υποχώρησε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Μετά την Λαγκάρντ, «χτύπησε» ο Τραμπ

Ωστόσο, τα κέρδη στις τιμές των ομολόγων ήταν πρόσκαιρα, καθώς η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκονται πολύ κοντά με την Κίνα για τη σύναψη μίας εμπορικής συμφωνίας, απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα.

Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων, νωρίς το απόγευμα, να κινηθούν ανοδικά. Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου έφθασε το 1,36%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 27 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 23 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 25ετές ομόλογο, με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,36%, έναντι 0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62%, από 1,67%, χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1111 από 1,1127 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Θετική ανταπόκριση του ευρώ

Ευνοϊκές για το ευρώ οι δηλώσεις Λαγκάρντ, ενώ η μείωση που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο περιόρισε την περαιτέρω άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,272%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,345%, στο 3μηνο στο -0,403% και στο μήνα στο -0,434%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1137 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ