Μία ανάσα πριν τις πρόωρες εκλογές της Πέμπτης στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά του από τον μεγάλο αντίπαλό του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων πέρασαν την τελευταία μέρα της προεκλογικής τους καμπάνιας περιοδεύοντας σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Το ερώτημα – λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας – εξακολουθεί να παραμένει εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Τι δείχνει δημοσκόπηση της τελευταίας στιγμής

Δημοσκόπηση της BMG Research για λογαριασμό της εφημερίδας Independent δείχνει ότι οι Συντηρητικοί προηγούνται με 41%.

Ακολουθούν οι Εργατικοί με 32%, μειώνοντας έτσι το προβάδισμα Τζόνσον, και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί με 14%.

Με βάση τη δημοσκόπηση αυτή, ο Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνει οριακά κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα από τα στοιχεία του ακαδημαϊκου Μάθιου Γκούντγουιν:

Ποιες περιοχές θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τοίχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 – πρόκειται για τα Μίντλαντς και βόρειες περιοχές.

Εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα οι Τόρις να καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκωτία και η Ουαλία.

Στη Σκωτία, οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, ενώ το Εργατικό κόμμα αγωνίζεται να διατηρήσει τις περιφέρειες που είχε κερδίσει οριακά στις προηγούμενες εκλογές.

Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών.

Ένα σημαντικό κόμματι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου.

Στις περιοχές αυτές στηρίζεται κυρίως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συγκεντρώνει πιο ξεκάθαρα την ψήφο των Remainers) και θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην τύχη των Συντηρητικών, εάν οι προηγούμενες ενδείξεις δεν πετύχουν.

Οι Εργατικοί ελπίζουν επίσης στην επικράτηση σε αυτές τις περιοχές και στην διατήρηση εδρών που είχαν κερδίσει το 2017.

Η αναμέτρηση εντός του Λονδίνου αναμένεται απρόβλεπτη, εξαιτίας της επικράτησης των Φιλελεύθερων σε έδρες διάφορων περιοχών της πρωτεύουσας.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.