Μετά το χθεσινό μπαράζ τουρκικών προκλήσεων για την «πειρατική»συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και τις ευθείες απειλές Ερντογάν για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης, τη «σκυτάλη» πήρε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο στο τουρκικό κανάλι AHaber, υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη συμφωνία με τη Λιβύη λέγοντας ότι «είναι νόμιμη».

«H συμφωνία μας είναι νόμιμη… Με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην ‘’υφαλοκρηπίδα μας’’ χωρίς την άδειά μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε» απείλησε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά και να απευθυνθεί στο… εσωτερικό του ακροατήριο,  «απασφάλισε» χθες,  απειλώντας την Ελλάδα ενώ προανήγγειλε – αγνοώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας – γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.

Αφού χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι η χώρα μας θα πληρώσει διεθνές τίμημα.

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο για νέες γεωτρήσεις βάζοντας επισήμως στο «κάδρο» και την Κρήτη.

Ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας στο TRT με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός το οποίο – όπως είπε – την έχει τρελάνει.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

Άκυρη η τουρκολιβυκή συμφωνία λέει η ΕΕ

Την ίδια ώρα που η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους με απανωτές προκλήσεις «πηγές» από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήριζαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη.

Κινούμενες στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών, όπως τόνιζαν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο, η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ, κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η ελληνική πλευρά.