Απέναντι στις αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο μαζί με την διεθνή κοινότητα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορά της, το έδαφός της, την ΑΟΖ της, που είναι και σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα έπρεπε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική, όπως ο σεβασμός του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στηλίτευσε τη στάση της Άγκυρας λέγοντας ότι τα δείγματα του τελευταίου καιρού δείχνουν ότι η κινείται στην κατεύθυνση της παραβίασης θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επέμβαση στη Συρία αλλά και το προσφυγικό, στο οποίο η Τουρκία παραβιάζει βασικές αρχές ανθρωπισμού και της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος η Άγκυρα παραβιάζει ή επιχειρεί να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν σέβεται βασικές αρχές που σχετίζονται με το έδαφος, τα σύνορα, την ΑΟΖ της ελλάδας, που είναι και έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της ΕΕ ταυτοχρόνως. Το κάνει συστηματικά τον τελευταίο καιρό, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο λεγόμενο Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας -Λιβύης, το οποίο χαρακτήρισε θεσμικά και νομικά «ανυπόστατο» επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν είναι απλώς παράνομο ή παράτυπο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι».

«Βασικές προϋποθέσεις σύναψης τέτοιων κειμένων δεν υπάρχουν εδώ. Ειδικότερα, υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η (λιβυκή) Βουλή είναι αντίθετη, ο Αρχηγός του Στόλου είναι εντελώς αντίθετος, ουδείς γνωρίζει ποιον εκπροσωπεί ο εμφανιζόμενος ως πρωθυπουργός της Λιβύης» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο αυτό παραβιάζει όλες τις αρχές του δικαίου της θάλασσας, για αυτό το μνημόνιο δεν υπάρχει Ρόδος και Κρήτη στο χάρτη. Υπάρχουν μόνο οι σκέψεις της Τουρκίας πώς εννοεί εκείνη τις αυτοκρατορικές της φαντασιώσεις».

Πλην όμως, κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και αν αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, πρέπει να το πάρουμε σοβαρά γιατί αποτυπώνει τις προθέσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα ανεχθούν τις αυθαιρεσίες της τουρκικής ηγεσίας.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς τόνισε καθαρά ότι η χώρα του θα αναγνωρίζει πάντοτε το έδαφος και την ακεραιότητα της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου.