Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έστειλαν μήνυμα ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας πως «διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Κατρούγκαλος: Να αποκτήσει ξανά πυξίδα η εξωτερική πολιτική της χώρας

Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

«Γι αυτό το λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη» σημείωσε «και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου» πρόσθεσε.

«Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε πως «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος».

Λοβέρδος: Αρραγές το εθνικό μέτωπο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Αρραγές το εθνικό μέτωπο».

Οπως χαρακτηριστικά είπε «στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική, από την οποία βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων».

«Με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου, προετοιμάζεται όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε την πρότασή μας για ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών» πρόσθεσε, ενώ κατέληξε:

«Σε ό, τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Άμυνας».

Σακοράφα: Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ

Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».

Απείχε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, το οποίο απείχε από το Συμβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως «ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ.