Το θέμα της πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι χιλιάδες προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από τις δομές εκπαίδευσης.

«Είναι τραγική η αποτυχία του ΥΠΑΙΘ να ανταποκριθεί στη διεθνή υποχρέωση της χώρας να παράσχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα. Οι αριθμοί βοούν» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να εντάξει στις ειδικές δομές και στα σχολεία 12.867 μαθητές.

«Τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα λειτούργησαν Δομές Υποδοχής & Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ιδρύθηκαν τάξεις υποδοχής, ενώ έγιναν δεκτοί μαθητές σε σχολεία χωρίς τάξεις υποδοχής τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, παρατηρούνται τραγικές καθυστερήσεις που οφείλονται στη διοικητική ανικανότητα του υπουργείου. Ή μήπως και σε πολιτική σκοπιμότητα;» συμπλήρωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσοι πρόσφυγες φοιτούν σε δομές εκπαίδευσης

Στη συνέχεια, ο κ. Φίλης διατύπωσε το ερώτημα «πόσοι πρόσφυγες μαθητές φοιτούν στα σχολεία και τις δομές φέτος;» προς την αρμόδια υπουργό, παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, στη Σάμο υπάρχουν 1.600 παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας και κανένα δεν πηγαίνει σχολείο. Στη Λέσβο, στο Καρά Τεπέ, πηγαίνουν στο πρωινό σχολείο 45 παιδιά σε σύνολο 400. Και στη Μόρια έχουμε 4.755 παιδιά, από τα οποία 1.200 νήπια, που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Παράλληλα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν τηρείται και η διάταξη του νόμου 4540/2018 (άρθρο 13 παρ. 2) που ενσωμάτωνε ευρωπαϊκή οδηγία, και η οποία σημείωνε πως η ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να γίνεται μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ταυτοποίησης του ανηλίκου.

«Χαμένα» σχεδόν 5.000 παιδιά

Στα ερωτήματα του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία υποστήριξε πως φέτος φοιτούν ήδη 8.000 προσφυγόπουλα, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σύντομα.

«Παραδέχεστε λοιπόν πως έχουν χαθεί 5.000 προσφυγόπουλα από τους χώρους της εκπαίδευσης» απάντησε ο Νίκος Φίλης, που ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ερευνήσει πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά.