Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία από τα Προπύλαια, φωνάζοντας συνθήματα, την στιγμή που drones της αστυνομίας «σάρωναν» από ψηλά την περιοχή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η πορεία έσπασε σε δύο μέρη. Το «μαύρο» μπλοκ που προχώρησε μόνο του μπροστά, ενώ πίσω του ακολουθούσαν μαθητές και φοιτητές, κρατώντας απόσταση ασφαλείας.

 «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Κλαυθμώνος με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου,  όπως «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» και τις διμοιρίες των ΜΑΤ να τους ακολουθούν και από τις δύο πλευρές.

Η μαθητική πορεία πέρασε επίσης έξω από τη Βουλή, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένοι αστυνομικοί.

ΜΑΤ σε κάθε γωνιά του κέντρου

Τα μέτρα ασφαλείας όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες ήταν δρακόντεια, καθώς πάνω από 4.000 αστυνομικοί ήταν σε εγρήγορση, με την ΓΑΔΑ να έχει δώσει εντολή να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην υπάρξουν προκλήσεις που θα προκαλέσουν επεισόδια.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Η πορεία των μαθητών ήταν η πρώτη της ημέρας προς τη Βουλή.

Στις 18.00, η κεντρική πορεία μνήμης θα ξεκινήσει επίσης από τα Προπύλαια και θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ στις 21.00 όπως κάθε χρόνο θα υπάρξει συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Κλειστό θα είναι όλη τη μέρα σήμερα το κέντρο της Αθήνας, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας Αττικής, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τέθηκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα και τροποποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ παράλληλα υπάρχουν απαγορεύσεις στην στάση και τη στάθμευση. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από 10.00 ώρα της 06.12 έως την 07.00 της 07.12, θα πραγματοποιούνται σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, και από 05.00 της 06.12 έως την 07.00 της 07.12, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση στις εξής λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:

– Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.

– Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.

– Κόκκαλη, Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.

– Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,

– Μπουμπουλίνας

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Επίσης, η κυκλοφορία θα διακοπεί σε όλο το μήκος των οδών:

– Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού, Λ. Βασ. Αμαλίας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Χαλκοκονδύλη, Σπ. Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη, Ζωοδόχου Πηγής, Χαρ. Τρικούπη, Μαυρομιχάλη, Ιπποκράτους, Ασκληπιού, καθώς και στις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Από την αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς πάνω από 4.000 αστυνομικοί είναι σε εγρήγορση, με την ΓΑΔΑ να έχει δώσει εντολή να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην υπάρξουν προκλήσεις που θα προκαλέσουν επεισόδια.

Πορείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.