Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση του Προσφυγικού, ένα θέμα που εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση λόγω των αμείωτων προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια αλλά και του εκρηκτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου, πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου του έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα των προσφυγικών ροών αλλά και το γεγονός ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Αθήνας να περισυλλέξει πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια θα δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των Δομών στη Λέσβο και στη Σάμο όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες και η μετεγκατάστασή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην ενδοχώρα. Ταυτόχρονα μέλημα του Μαξίμου είναι να επιταχυνθεί η δημιουργία κλειστών Κέντρων για τους πρόσφυγες και να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών αλλά και των δημάρχων νησιών οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως δεν θέλουν νέες Δομές στα νησιά τους.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί θα συμμετάσχει και ο  αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον (Ylva Johansson), του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου και της εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

«Ασφυξία» στις Δομές

Πάντως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης με τη μεταφορά εκατοντάδων προσφύγων από το ΚΥΤ της Μόριας αλλά και της Σάμου , τα προβλήματα με τη διαχείριση των προσφύγων που έρχονται από τα τουρκικά παράλια παραμένουν.

Η Δομή στη Μόρια αριθμεί πάνω 16.000 πρόσφυγες με τις συνθήκες να χειροτερεύουν μέρα τη μέρα λόγω των νέων αφίξεων από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο χειμώνας έχει αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» του μετατρέποντας τη διαμονή αρκετών προσφύγων σε σκηνές σε εφιάλτη.

Κριτική από  ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το Προσφυγικό προχωρώντας σε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρό του και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε  επιστολή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο στην οποία – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ομολόγησε ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Την ερμηνεία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι «Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές».

Σε ότι αφορά την παράλληλη λειτουργία των ανοιχτών και κλειστών δομών για την οποία γίνεται λόγος στην επιστολή Χρυσοχοΐδη στην Επίτροπο της ΕΕ το υπουργείο εξηγεί ότι αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες δομές.

Η νέα Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στα ΝΕΑ λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη για το Προσφυγικό, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι αποτελεσματικές επιστροφές, ζήτημα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να λείπουν από το νέο Σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου που επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Μία νεκρή στον καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο

Εν τω μεταξύ, άλλη μία τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Λέσβο και συγκεκριμένα στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ τα ξημερώματα.

Η φωτιά ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα σε κοντέινερ όπου διέμενε οικογένεια προσφύγων.

Μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής εντοπίστηκε απανθρακωμένη μία γυναίκα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εκτός κινδύνου είναι ο άνδρας ενώ τα παιδιά της οικογένειας πρόλαβαν να βγουν έξω από το κοντέινερ πριν την επέκταση της φωτιάς με τη βοήθεια των ατόμων από γειτονικά κοντέινερ.

«Κατά την διάρκεια κατάσβεσης μικρής έκτασης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε οικίσκο εντός της ανοικτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Λέσβου, εντοπίστηκε άτομο χωρίς τις αισθήσεις του» αναφέρει η Πυροσβεστική.

Λίγη ώρα μετά το συμβάν στον Καρά Τεπέ βρέθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης όπου ενημερώθηκε από στελέχη της Πυροσβεστικής ενώ συνομίλησε τους πρόσφυγες  και εργαζόμενους του καταυλισμού.