Την παρουσίαση δύο ολοκληρωμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος», έκανε σήμερα ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του γγ Πολιτικής Πστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεχωριστά κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι υλοποιούνται οι προτεραιότητες που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε:

«Πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας .Το κράτος είναι εδώ. Η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ. Η προστασία και ασφάλεια όλων των πολιτών είναι καθήκον μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για τον ιερό αυτό σκοπό».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Περνάμε από τη φάση του αυτοσχεδιασμού στη φάση των επιστημονικών δεδομένων, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Δάρδανος» για τις πλημμύρες

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το νέο σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις 4 Φάσεις των προπαρασκευαστικών δράσεων περιφερειών, δήμων, την ενεργοποίηση και επιφυλακή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, Στρατού και άλλων κρατικών φορέων.

Επισημαίνει με λεπτομέρειες και χαρτογράφηση τα σημεία επαπειλούμενων περιοχών και τις ενέργειες κινητοποίησης φορέων και ιδιωτών, που έχουν καταχωρηθεί αναλυτικά στο σχετικό Μητρώο.

Σημαντικό κομμάτι, του «Δάρδανου», πέρα από τις προληπτικές ενέργειες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων περιλαμβάνει η διαχείριση των συνεπειών, η υποστήριξη των πληγέντων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης, η ενημέρωση και φυσικά η άμεση οικονομική ενίσχυση. Τουλάχιστον 7 σελίδες του μνημονίου ενεργειών αφιερώνονται στην λήψη αποφάσεων για τη οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Όλα όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σχέδιο, εμπεριέχουν παλιά και νέα στοιχεία, τα οποία όμως απαιτούν έγκαιρες και γρήγορες διασυνδέσεις-συνέργειες ανάμεσα σε φορείς και επικεφαλής για την έγκαιρη υλοποίησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν τραγωδίες όπως Μάνδρα και Μάτι.

«Ιόλαος», ώστε να μην υπάρξει ξανά Μάτι

Σε αυτή την επιτακτική ανάγκη συντονισμού δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και καθορισμού αρμοδιοτήτων, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τον πρωταρχικό και επιχειρησιακό ρόλο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρέπει να προβαίνει στα παρακάτω:

  • Εκπόνηση/επικαιροποίηση επιχειρησιακού σχεδιασμού (έγκαιρος εντοπισμός, αναγγελία, επέμβαση, καταστολή).
  • Εκδοση κατευθυντήριων οδηγιών προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και τη σύνταξη τοπικών επιχειρησιακών σχεδίων για την άμεση αναγγελία (οργάνωση συστήματος αναγγελίας).
  • Διασφάλιση λειτουργίας ενσύρματων και ασύρματων επικοινωνιών και πληροφοριακών συστημάτων.
  • Εξασφάλιση εφοδιασμού του Π.Σ. με υλικό, οχήματα και μηχανήματα.
  • Διασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΕΜΑΚ.
  • Μικτές εποχούμενες περιπολίες σε δάση.
  • Συμμετοχή στα ΣΟΠΠ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα ΣΤΟ των δήμων στο πλαίσιο προετοιμασίας/ετοιμότητας και αντιμετώπισης κινδύνων.

Παράλληλα, ο «Ιόλαος» περιλαμβάνει και σχεδιασμό για τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς. Συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στα μέτρα της Τροχαίας, αλλά και σε μέτρα για την αποτροπή πλιατσικού.

Οδηγίες υπάρχουν και για τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος σε περίπτωση φωτιάς με πρόβλεψη για τις ιδροληψίες, τους θαλάσσιους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις.

Τέλος, το ΕΚΑΒ πρέπει να προβεί, μεταξύ άλλων, στη συντήρηση ασθενοφόρων, κινητών ιατρικών μονάδων, στη λειτουργία Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών και στη ρύθμιση δυσλειτουργιών στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και αντιμετώπισης κάθε μορφής κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων.

Το ΕΚΑΒ, εκτός από την αποστολή ασθενοφόρων και τη διακομιδή ασθενών, είναι αρμόδιο για την ενεργοποίηση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία συντονίζει επιτελικά και επιχειρησιακά τις δραστηριότητες των κατά τόπους δυνάμεων. Σε περίπτωση μαζικού συμβάντος ενεργοποιεί την εφαρμογή των ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης μαζικών απωλειών υγείας του ΕΚΑΒ με την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων δομών.