Ο χειμώνας φαίνεται ότι είναι προ πυλών, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες τα ορεινά αναμένεται να ασπρίσουν ενώ προβλέπεται και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

«Έρχεται ο χειμώνας για 30 ώρες», τονίζει στην πρόγνωσή του για τον καιρό των επόμενων ημερών ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σύμφωνα με τον οποίο αναμένεται να πέσουν χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

«Από την Τρίτη το βράδυ θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια στα βόρεια και θα χιονίσει στα ορεινά και σε αρκετά ημιορεινά της Μακεδονίας και Θράκης», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος στην πρόγνωση του για τον καιρό των επόμενων 24ωρων.

«Ειδικά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από αργά το βράδυ της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς την Τετάρτη. Εκτιμάται ότι ειδικά των νομών Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης ίσως πρόσκαιρα έχουμε ακόμη και εκπλήξεις αν υπάρξει «συγχρονισμός» του υετού (βροχής – χιόνι) με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.

«Ίδιες εκπλήξεις αναμένονται και στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και ίσως και Καβάλας, δηλαδή πιθανές ενδεχόμενες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ημιορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα)», σημειώνει ακόμη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Άνεμοι : Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Άνεμοι : Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα σταδιακά από τα δυτικά θα πυκνώσουν.

Άνεμοι : Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Άνεμοι : Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα στο Ιόνιο σε νότιους.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις που το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν.

Άνεμοι : Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά και τα νότια μέχρι το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Άνεμοι : Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αρχικά λίγες τοπικές νεφώσεις. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα πυκνώσουν.

Άνεμοι : Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.