Η Τουρκία θα επαναπατρίσει 11 γάλλους τζιχαντιστές, που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, στις αρχές Δεκεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει αυτό το πρόγραμμα επαναπατρισμού, το οποίο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της με κάποιους από τους συμμάχους της.

Η Τουρκία ξεκίνησε την διαδικασία επαναπατρισμού των κρατούμενων τζιχαντιστών στις αρχές του μήνα απελαύνοντας πολλούς από αυτούς στις πατρίδες τους παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δικάζονται οι ύποπτοι τζιχαντιστές στις χώρες όπου διέπραξαν εγκλήματα.

Πηγή στο Παρίσι δήλωσε ότι αυτοί οι γάλλοι πολίτες που αναμένεται να επαναπατριστούν είναι «στην πλειονότητά τους γυναίκες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάποια από αυτά τα πρόσωπα βρίσκονται στη φυλακή «εδώ και πολύ καιρό», ενώ άλλα φυλακίστηκαν «πιο πρόσφατα». Όλα αυτά τα πρόσωπα θα εμφανιστούν ενώπιον δικαστή όταν επαναπατριστούν με βάση «το πρωτόκολλο Καζνέβ».

Πρόκειται για μια συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα, η οποία υπογράφηκε το 2014 και προβλέπει ότι οι τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Τουρκία προερχόμενοι από τη Συρία θα συλλαμβάνονται άμεσα κατά την επιστροφή τους.