Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως κάνουν γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Επίσης, επισημαίνουν πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Μογκερίνι.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Υπογράφηκε επίσης και μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η πρώτη συμφωνία αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας υπεγράφη χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Σκληρή απάντηση Δένδια

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας έδωσε σκληρή απάντηση για τη συμφωνία αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Πρόκειται για μία τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση  – υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη  δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση – να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Θα πρέπει να σας πω, συνέχισε ο κ. Δένδιας,  ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Τσαβούσογλου: Έχουμε στόχο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, διαμηνύοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ευχήθηκε στο μέλλον η Τουρκία να δύναται να υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες.

«Η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας» δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν σε tweet του.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύη» πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ: Η υπογραφή μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μνημόνιο κατανόησης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Ο κ. Γεννηματάς διεμήνυσε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου «δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών», σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια « θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα». Επιπλέον, επισήμανε ότι η ενέργεια «δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».