Ομόφωνα αθώο  κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ.

Αθωωτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία τόνισε πως δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία που του αποδίδονταν.

Παράλληλα, τόνισε πως η λίστα Λαγκαρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα ενώ πρόσθεσε πως δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου.

Έτσι,με την απόφαση του δικαστηρίου γράφτηκε ο επίλογος της  υπόθεσης για την ο οποία ,σε πρώτο βαθμό, ο Ιω. Διώτης, παρά την επίσης αθωωτική εισαγγελική πρόταση είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών.

«Όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τέτοιας λαϊκιστικής ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως εάν είχε αξιοποιηθεί λίστα, δε θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δις ευρώ. Ρωτάτε έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δε θα το έλεγα ποτέ διότι υπονομεύω τις έρευνες, προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί….  Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο… Το ωφέλησα δεν το έβλαψα» τόνισε ο Ι. Διώτης στην απολογία του.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ευαγ. Βενιζέλος και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ.

Ο  Ε. Βενιζέλος όπως και στο πρωτόδικο είπε πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, πως δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες του κ.Διώτη και πως η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο αλλά όχι ως βάση καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό.

Επίσης τόνισε πως ο Ι.Διώτης δεν είχε δόλο να ωφελήσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν. Τα πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου αλλά και στις πολιτικές πιέσεις να γίνει γρήγορα και τόνισαν πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα λαγκαρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες.

Ο ίδιος ο Ι. Διώτης δήλωσε:

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζομαι επί επτά έτη.

Δεν αποτελεί δικαίωση για εμένα, αλλά αποκαθιστά το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης, το οποίο ετρώθη από τις ενέργειες εκείνων που με δίωξαν, παρέπεμψαν και καταδίκασαν σε πρώτο βαθμό.

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι οσάκις οι Δικαστικοί Λειτουργοί κρίνουν κι αποφασίζουν με αμιγώς δικαστικά και νομικά κριτήρια, τότε πραγματώνονται οι σκοποί του Κράτους Δικαίου. Όσοι δεν υπηρετούν του σκοπούς αυτούς, όχι μόνο δεν έχουν θέση στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της».