Τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά σχολίασε στην εκπομπή One Direct Weekend ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Σχολής Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Τουρκίας είναι το πλασάρισμα της χώρας ως μια από τις μεγάλες αυτόνομες παγκόσμιες πλέον δυνάμεις, η οποία έχει καταφέρει να επιβάλει τις θέσεις της και να συνομιλεί με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ) ως ίση προς ίση.

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση των δύο ηγετών (Ερντογάν – Τραμπ) είναι ότι «οι φαντασιώσεις ότι οι ΗΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο μαγαζί του πλανήτη θα βάλει τάξη στην Τουρκία και θα στηρίξει την Ελλάδα βρίσκονται στη σφαίρα του ονείρου».

Ανεξέλεγκτη η Τουρκία

Η Τουρκία είναι πλέον ανεξέλεγκτη, εξαιρετικά φιλόδοξη και κυνικά ειλικρινής στους στόχους της, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα. Πρόκειται για μια χώρα που θέλει να εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη και πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε μια εντελώς αυτόνομη δύναμη με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, ουσιαστικά την αναγκάζει να επιχειρήσει τον γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας και τον αφανισμό της Κύπρου. Είναι μεγάλο το διακύβευμα, ο έλεγχος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σήμερα για αυτήν την Τουρκία είναι σχεδόν υποχρεωτικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου των τουρκικών προκλήσεων».

Ο κ. Γρίβας προειδοποίησε πως «η αμερικανική παρουσία επικεντρώνεται στην περιοχή της άπω Ανατολής, οπότε βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική γεωγραφία στην περιοχή μας που είναι επικίνδυνη, ασαφής και ρευστή».

Πηγή: onetv.gr