Η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν – Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την προσήλωση τους στο μνημόνιο του Σότσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Πούτιν επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία που συνάφθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι τον Οκτώβριο, η οποία στοχεύει στο να επιτρέψει στους Κούρδους μαχητές της Συρίας να εκκενώσουν την παραμεθόριο περιοχή με την Τουρκία και άνοιξε επίσης τον δρόμο για τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών Ρωσίας-Τουρκίας εντός της Συρίας.

«Ο πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο μνημόνιο του Σότσι στις 22 Οκτωβρίου» επισήμανε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση των διμερών δεσμών των χωρών τους και του διμερούς εμπορίου.

Η συμφωνία Μόσχας – Άγκυρας

Υπενθυμίζεται πως Μόσχα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει για κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία, συμφωνία στην οποία κατέληξαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Σότσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συμφώνησαν, ειδικότερα, σε κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, η Δαμασκός καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συρο-τουρκική μεθόριο.