Στις  18 Δεκεμβρίου θα αγορεύσει η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής , ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από την έδρα αν η εισαγγελέας δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε μπορεί να της δοθεί και άλλος χρόνος.

Νωρίτερα στο δικαστήριο υποβλήθηκε από την υπεράσπιση ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου και ειδικότερα ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμο η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

Μάλιστα, επικαλέστηκαν και την άποψη του  Εφέτη Ν. Σαλάτα (που αποτυπώθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα (μειοψηφία)), σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν απεδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος.

Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ρητά η σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει κάθε έννομη τάξη να είναι ελεύθερη να επιλέξει ποια χαρακτηριστικά θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως υποστήριξαν η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.