Ενας «επίμονος αντικυκλώνας» είναι η αιτία της παρατεταμένης φετινής καλοκαιρίας στη χώρα μας. Ηλιόλουστες ημέρες και θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου δίνουν το στίγμα του καιρού ενώ ο Νοέμβριος είναι προ των πυλών…

Η καλοκαιρία του Οκτωβρίου είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται ανά διαστήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης λαμβάνοντας διαφορετικές ονομασίες από κάθε λαό: στη Βουλγαρία είναι το «καλοκαιράκι του Τσιγγάνου», στην Ιρλανδία «το μικρό φθινόπωρο των χηνών», στην Τουρκία «το καλοκαίρι του παστουρμά» και στην Ελλάδα το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» που το 1993 είχε εκτοξεύσει τον υδράργυρο στους 36 βαθμούς Κελσίου…

Χθες μετά την παρέλαση οι Αθηναίοι κατέκλυσαν τις παραλίες ενώ τα τζιτζίκια κάνουν ακόμη αισθητή την παρουσία τους στην ύπαιθρο και σε πόλεις. Το θερμόμετρο κατά τη διάρκεια του μήνα έδειξε 30,4 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως η Καλαμάτα και 29 βαθμούς σε αρκετές άλλες, μεταξύ των οποίων η Κέρκυρα και οι Σέρρες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει πρόσκαιρη αλλαγή. Βάσει των έως τώρα δεδομένων το φθινόπωρο θα μας επισκεφθεί κανονικά από τα μέσα Νοεμβρίου.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, ο αντικυκλώνας έχει παραμείνει στη θέση του επί πολλές ημέρες μπλοκάροντας τα χαμηλά βαρομετρικά που έχουν την τάση να κινηθούν προς τη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση αίθριου και άνομβρου καιρού» λέει.

Ο Οκτώβριος του 1993 μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή κατάσταση, αν και τα στοιχεία δείχνουν πως τότε το φαινόμενο ήταν ακόμη εντονότερο. «Ηταν ένας μήνας χωρίς πρωτοβρόχια. Στην Αθήνα δεν έβρεξε καθόλου, κάτι που είχε να συμβεί από το 1969.

Η μέση θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλότερη από το κανονικό σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα» σημειώνει ο Κολυδάς. «Μάλιστα το πενθήμερο από 13 έως 18 Οκτωβρίου 1993 ήταν πάρα πολύ ζεστό και η θερμοκρασία έφτασε τους 36 βαθμούς Κελσίου στην Ελευσίνα και τους 34 βαθμούς στο Αγρίνιο, στο Αργος, στην Αλίαρτο.

Στην Αθήνα είχε φτάσει τους 33 βαθμούς» συνεχίζει. «Κάποιες χρονιές μέσα στον Οκτώβριο έχουν σημειωθεί και ακόμη υψηλότερες τιμές, όπως 38 βαθμοί Κελσίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, όμως αυτό οφείλεται σε τοπικές συνθήκες. Το χαρακτηριστικό του φετινού Οκτωβρίου δεν είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο η μεγάλη διάρκεια της καλοκαιρίας».

Η καλοκαιρία του Οκτωβρίου

Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ο Κολυδάς επισημαίνει ότι «παρόμοιες καιρικές συνθήκες με τοπικές παραλλαγές εμφανίζονται επίσης σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και σε χώρες της Νότιας Αμερικής με εύκρατο κλίμα.

Ο αντικυκλώνας, δηλαδή αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων που σχηματίζεται, μπορεί να είναι κινητός ή σχεδόν στάσιμος και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη διάρκεια αυτού του ζεστού και άνομβρου καιρού καθώς και με τη χρονική περίοδο που εμφανίζεται. Ετσι αυτή η ζεστή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «χρυσό καλοκαιράκι», «Altweibersommer» στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία.

Στην Ουγγαρία «venaasszonyok nyara», στην Εσθονία «vananaistesuvi», ενώ σε σλαβόφωνες χώρες – για παράδειγμα, στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Κροατία – είναι γνωστό ως «καλοκαίρι της παλιάς γυναίκας» εξηγεί.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο αίθριος καιρός θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο ενώ από την Πέμπτη και για δύο ημέρες αναμένονται βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και στα νότια τμήματα της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Στην Αθήνα οι βροχές προβλέπεται να εκδηλωθούν την Παρασκευή, όμως το κύμα κακοκαιρίας θα υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο. Φθινοπωρινό αναμένεται το σκηνικό στη χώρα από τις 15 Νοεμβρίου και μετά…