Νευρικότητα επικρατεί στην Κουμουνδούρου από την εκκίνηση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και δεν είναι μόνο τα τεντωμένα νεύρα των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη, οι οποίοι διαμηνύουν ότι μόνο «σηκωτοί» θα φύγουν από την επιτροπή, αλλά και η στάση που τηρούν μέλη και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι έχουν τον δικό τους ρόλο στην έρευνα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis.

«Έκπληκτος» για πολλά δηλώνει ο Κοντονής

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και στην προανακριτική. «Την υπόθεση εγώ την είχα στείλει στη Δικαιοσύνη» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κοντονής.

Αναφορικά με τους διαλόγους μεταξύ Παπαγγελόπουλου – Ράικου αλλά και όσα αναφέρει στις καταγγελίες του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής είπε ότι «υπάρχουν ζητήματα που ειλικρινά σας λέω, προκαλούν ερωτηματικά, αλλά νομίζω αυτή είναι η δουλειά της επιτροπής. Αν η επιτροπή κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει και δεν γίνουν «όπερες», όπως λέμε εμείς στη Ζάκυνθο, μπορεί να βγάλει ένα αποτέλεσμα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι «όταν είχε ξεκινήσει αυτή η ιστορία όλοι μπορεί να υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάτι δεδομένο και δεν σας κρύβω ότι εγώ εξεπλάγην όταν έλαβα τη δικογραφία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είδα για παράδειγμα το όνομα του κ. Πικραμμένου ως ενός εκ των εμπλεκομένων, όχι από την κυβέρνηση γιατί είναι άδικα αυτά τα οποία λέγονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μάρτυρες που είχαν καταθέσει».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ σημείωσε ότι αυτός ήταν «ο άνθρωπος που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη όταν η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχαν πάρει χαμπάρι περί τίνος επρόκειτο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις των κομμάτων για τη συμμετοχή των Τζανακόπουλου και Πολάκη στην προανακριτική ο κ. Κοντονής είπε -μεταξύ άλλων- ότι η δήλωση του κ. Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες  εξέπληξε και τον ίδιο όταν την άκουσε. Ο κ. Κοντονής είπε ότι τον εξέπληξε και η επίσκεψη Τζανακόπουλου  στον Αρειο Πάγο και μάλιστα πρόσθεσε ότι «πολλά πράγματα με είχαν εκπλήξει εκείνη την περίοδο αλλά θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασία αυτό για τις εργασίες μιας προανακριτικής επιτροπής».

Οι «διαρροές» και ο Παπαγγελόπουλος

Πάντως, αρκετά «βαριά» στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, αλλά και βουλευτές του κόμματος όπως ο Σάκης Παπαδόπουλος έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή Παπαγγελόπουλου ότι η υπόθεση Novartis είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης». Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για τους 7 πολιτικούς για τους οποίους η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και σημείωσε ότι, ειδικά για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ήταν «εντελώς άδικη η ταλαιπωρία».

Ο δε πρώην Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε δήλωσε ουσιαστικά ότι, ακόμα και αν υπήρχε σκευωρία στην υπόθεση Novartis, δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει την πρόθεσή του να σταθεί στο πλευρό του πρώην αναπληρωτή υπουργού του με αποφασιστικότητα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το «προεδρικό στρατόπεδο» της Κουμουνδούρου.

Αξίζει άλλωστε να παρατηρήσει κανείς ότι και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι θα αμυνθεί και ότι κρύβει άσους στο μανίκι του. «Δεν σκοπεύω να συνθηκολογήσω, ούτε θέλω να νικηθώ. Το τι θα πω, πώς θα το πω και πότε θα το πω θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη και τις βρωμιές που θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μου. Σε αυτόν τον πόλεμο μπλέχθηκα χωρίς να το θέλω, αυτό ισχύει για τον κ. Σαμαρά και την κ. Ράικου και όποιον συμπαραταχθεί μαζί τους. Έχω πολλά χαρτιά», προειδοποιεί ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενώ η Κουμουνδούρου παρακολουθεί στενά.  ανέφερε.