Να «παγώσει» τα ενοίκια για πέντε χρόνια αποφάσισε το Βερολίνο. Τα ενοίκια στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους ενοικιαστές.

Η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη αύξηση.

Ωστόσο κύμα αντιδράσεων προκάλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης για τον εν λόγω «πάγωμα», ισχυριζόμενοι ότι τα μέτρα πρόκειται να ενισχύσουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας κατοικιών.

Πλήγμα στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων

Από την απόφαση, ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της γερμανικής πρωτεύουσας. Ήδη από τη Δευτερα είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί επισήμως από τη βουλή του Βερολίνου. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο 2020.

Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αυξήσουν τα ενοίκια μόνο μετά το 2023 έως 1,3%, ανάλογα με το επίπεδο του πληθωρισμού, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία οι μισθωτές θα δικαιούνται να απαιτήσουν αναπροσαρμογή του ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα μπορούν να αυξήσουν ελαφρώς τα ενοίκια, θα είναι να έχουν δαπανήσει περισσότερο για ανακαίνιση.

Κατάταξη σε 12 κατηγορίες

Τα σπίτια προς ενοικίαση θα κατατάσσονται σε 12 κατηγορίες με ανώτατα όρια εκμίσθωσης από 3,92 ευρώ έως 9,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.

Στην κατηγοριοποίηση καθοριστικό ρόλο θα παίζει το έτος κατασκευής του κτιρίου, καθώς και ο αριθμός των μπάνιων ή εάν προσφέρεται κεντρική θέρμανση.