Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η Βόρεια Μακεδονία, μετά την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ για πρόωρες εκλογές, στον απόηχο του ευρωπαϊκού μπλόκου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο των Σκοπίων, όσο και των Τιράνων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απόρροια της πρόσφατης απόφασης των κρατών μελών της ΕΕ να μπλοκάρουν, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2020, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Έκτακτη σύσκεψη στη Β. Μακεδονία

Σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ήταν προγραμματισμένη  να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και παρουσία του Προέδρου, Στίβο Πενταρόφσκι.

Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων MIA, είναι η οργάνωση και η διευθέτηση των λεπτομερειών που αφορούν στη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στη διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο ίδιος ο Ζαεφ, ο λόγος που πήρε αυτή την απόφαση είναι ώστε «ο λαός να μιλήσει για την κατεύθυνση που θέλει η χώρα να πάρει» και να του δοθεί μια νέα θητεία για να διεξάγει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά αποτελούν το σημείο αιχμής για τη Γαλλία, που έβαλε το «φρένο» στις ενταξιακές συζητήσεις.