Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως εγκαταλείπει το σχέδιό του να φιλοξενηθεί η επόμενη σύνοδος της G7 στο γκολφ κλαμπ ιδιοκτησίας του στη Φλόριντα.

Με ανάρτηση στο twitter τόνισε πως η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει άμεσα να αναζητεί άλλη τοποθεσία διεξαγωγής της συνόδου κορυφής της G7. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και το Καμπ Ντέιβιντ, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μίλησε για «παρανοϊκή και παράλογη εχθρότητα» των Δημοκρατικών και των μέσων ενημέρωσης για να δικαιολογήσει την ανατροπή της απόφασής του.

Την Πέμπτη ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβάνεϊ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ανακοίνωσε πως η επόμενη σύνοδος της G7, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου 2020 στις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί στο Trump National Doral Club, το γκολφ κλαμπ ιδιοκτησίας του μεγιστάνα στη Φλόριντα.

Η απόφαση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατέθεσαν χθες νομοσχέδιο για να εμποδίσουν την απόφαση του Τραμπ, τονίζοντας ότι αποτελεί μια απόδειξη κατάχρησης του αξιώματός του για προσωπικά οφέλη.

Τα αρχικά πλάνα για το Trump National Doral Club

Ο Μικ Μαλβάνεϊ είχε επισημάνει ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν θα είχε κανένα κέρδος από τη χρήση της ιδιοκτησίας του ενώ είχε υπερασπιστεί την απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε την ώρα που ο πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με επικρίσεις και ερωτήματα από τους πολιτικούς αντιπάλους του για τα οικονομικά του και ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σε μια συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την τοποθεσία ως «την καλύτερη». «Δεν είναι η μοναδική πιθανή τοποθεσία, όμως είναι η καλύτερη τοποθεσία».

«Χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια με εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις» (για τη διοργάνωση της συνόδου), σημείωσε, προσθέτοντας ότι εξετάστηκαν 12 διαφορετικές τοποθεσίες.

«Είναι ένας εξαιρετικός χώρος», είχε υποστηρίξει ο Τραμπ από το Μπιαρίτς. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση, πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, επομένως εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε εκδήλωση εκεί», είχε επισημάνει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.