Οι επιθεωρητές χημικών όπλων του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι συλλέγουν πληροφορίες μετά από κατηγορίες για χρήση φλεγόμενου λευκού φωσφόρου κατά παιδιών στη Συρία αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι «γνώριζε την κατάσταση και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων».

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έξι ασθενείς, πολίτες και στρατιώτες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στην Χασακά με εγκαύματα από «άγνωστα όπλα», συμπληρώνοντας ότι εργάζεται για να εκτιμήσει ποια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως μεταδίδει το βρετανικός Guardian.

Ωστόσο, δήλωσε ακόμη, ότι δεν μπορεί αν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων και εργάζεται με τους διεθνείς συνεργάτες της για την έρευνα.

Βρετανός ειδικός στα χημικά όπλα έστειλε φωτογραφίες ενός πρώην συναδέλφου του που απεικονίζουν ένα παιδί με άσχημα εγκαύματα στο στήθος μπροστά από ένα νοσοκομείο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να είναι εγκαύματα από χημικά όπλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές

Ο Χαμίς ντε Βρετόν Γκόρντον, πρώην διοικητής της βρετανικής ομάδας χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων δήλωσε «Η πιο πιθανή αιτία είναι λευκός φώσφορος. Είναι ένα τρομακτικό όπλο και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Δυστυχώς η χρήση του αυξηθεί αρκετά».

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται από αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η νόμιμη χρήση του είναι για να λειτουργήσει ως καπνογόνο την ημέρα ή για να φωτίσει συγκεκριμένες περιοχές κατά τη νύχτα. Απαγορεύεται, όμως, η χρήση του κατά πολιτών γιατί προκαλεί σοβαρά εγκαύματα.

Ενοποιητικά στοιχεία από τη Διεθνή Αμνηστία

Ενοχοποιητικά στοιχεία για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία από τις τουρκικές δυνάμεις και συνασπισμό συριακών ενόπλων δυνάμεων που στηρίζονται από την Τουρκία, διαθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ένας συνασπισμός συριακών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιδεικνύουν μια επαίσχυντη αδιαφορία για τις ζωές των πολιτών, πραγματοποιώντας σοβαρές παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων δολοφονιών και των παράνομων επιθέσεων που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς αμάχων κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία».

Το υλικό στηρίζεται σε μαρτυρίες στο διάστημα μεταξύ 12 και 16 Οκτωβρίου από 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών του ιατρικού και του διασωστικού προσωπικού, εκτοπισμένων αμάχων, δημοσιογράφων, μελών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και προχώρησε σε ανάλυση και επαλήθευση βίντεο και επανεξέταση ιατρικών εκθέσεων και άλλων εγγράφων.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν παρέχουν αποδείξεις για επιθέσεις που συνέβησαν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε ένα σπίτι, ένα αρτοποιείο και ένα σχολείο, που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία και συμμαχικές συριακές ένοπλες ομάδες. Επίσης, αποκαλύπτουν τρομακτικές λεπτομέρειες της εν ψυχρώ δολοφονίας του κυρίαρχου Σύριου-Κούρδου πολιτικού, Hevrin Khalaf, από μέλη της Ahrar Al-Sharqiya, κόμματος του Συριακού Εθνικού Στρατού, ενός συνασπισμού συριακών ενόπλων ομάδων εξοπλισμένων και υποστηριζόμενων από την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες συριακών ένοπλων ομάδων»

«Η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία έχει επιφέρει το χάος στις ζωές Σύριων πολιτών οι οποίοι για άλλη μια φορά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν με τον συνεχή φόβο αδιάκριτων βομβαρδισμών, απαγωγών και δολοφονιών με συνοπτικές διαδικασίες. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επιδείξει μια πραγματικά ανάλγητη αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων, διενεργώντας παράνομες θανατηφόρες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πολίτες», όπως δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες των συριακών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζει, εξοπλίζει και κατευθύνει. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έδωσε στις εν λόγω ένοπλες ομάδες το ελεύθερο να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις στο Afrin και αλλού. Ζητάμε εκ νέου από την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις, να κρατήσει υπόλογους τους υπεύθυνους και να προστατεύσει τους πολίτες που ζουν υπό τον έλεγχό τους. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη αναθέτοντας εγκλήματα πολέμου σε ένοπλες ομάδες.»

Η υγειονομική αρχή υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι τουλάχιστον 218 πολίτες σκοτώθηκαν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 18 παιδιών, από τότε που άρχισε η επίθεση.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν στην Τουρκία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα βομβιστικών επιθέσεων που αποδίδουν στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις πυροδοτούν εκρηκτικά όπλα μη ακριβείας σε περιοχές πολιτών στην Τουρκία, αυτό παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτές τις παράνομες επιθέσεις.

Επιθέσεις εναντίον πολιτών στη βορειοανατολική Συρία

Σε μια από τις πιο τρομακτικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί, ένας εργάτης της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου περιέγραψε πως έβγαλε τα σώματα από τα συντρίμμια μετά από μια τουρκική αεροπορική βομβαρδιστική επίθεση στις 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., κατά την οποία δύο πυροβόλα έπεσαν κοντά σε ένα σχολείο στο Salhiye, όπου είχαν μεταφερθεί οι άμαχοι λόγω των μαχών αναζητώντας καταφύγιο.

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Συνολικά, υπήρξαν έξι τραυματίες και τέσσερις νεκροί, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών. Δεν μπορούσα να πω αν ήταν αγόρια ή κορίτσια επειδή τα πτώματά τους ήταν μαύρα. Έμοιαζαν με κάρβουνο. Οι άλλοι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν μεγάλοι άντρες, φαίνονταν να είναι άνω των 50 ετών. Ειλικρινά, είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ,» είπε, προσθέτοντας ότι το κοντινότερο μέτωπο ήταν πάνω από 1 χιλιόμετρο μακριά και ότι δεν υπήρχαν μαχητές ή στρατιωτικοί στόχοι κοντά στο σημείο την ώρα της επίθεσης.

Ένας άλλος εργαζόμενος στην Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία τις προσπάθειές του να διασώσει ένα 11χρονο αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας οκτώ ετών που τραυματίστηκαν όταν έπεσαν όλμοι καθώς έπαιζαν έξω από το σπίτι τους κοντά στο τέμενος Al-Salah στο Qamishli. Είπε ότι το Qamishli είχε υποστεί αδιακρίτως βαριά επίθεση από τις 10 Οκτωβρίου, όπου χτυπήθηκαν κατοικίες, ένας φούρνος και ένα εστιατόριο.

«Το αγόρι τραυματίστηκε στο στήθος του. Ο τραυματισμός ήταν φρικτός. Είχε μια ανοιχτή πληγή … και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Φαινόταν λες και το θραύσμα άνοιξε το στήθος στα δύο», είπε ο εργαζόμενος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Το αγόρι υπέκυψε αργότερα στις πληγές του. Η αδελφή του χτυπήθηκε επίσης από θραύσμα στην επίθεση και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν ένα μέρος του ποδιού της κάτω από το γόνατο. Ο διασώστης είπε ότι δεν υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις ή σημεία ελέγχου οπουδήποτε στην περιοχή.

Σε ξεχωριστό περιστατικό στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές, μια τουρκική αεροπορική επίθεση σε μια αγορά έπληξε ένα κομβόι αμάχων που περιλάμβανε αρκετούς δημοσιογράφους που ταξίδευαν μεταξύ του Qamishli και του Ras al-Ain. Σύμφωνα με την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο, έξι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, σκοτώθηκαν στο περιστατικό και 59 τραυματίστηκαν. Ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών στη σκηνή και μάρτυρας της επίθεσης τη χαρακτήρισε ως «απόλυτη σφαγή». Είπε ότι το κομβόι αποτελείτο από περίπου 400 πολιτικά οχήματα και ότι δεν υπήρχαν μαχητές, μόνο μια χούφτα ένοπλων φρουρών που προστάτευαν το κομβόι.

«Το χτύπημα σε κομβόι αμάχων είναι αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

«Δεν υπάρχει, επίσης, καμία δικαιολογία για βομβαρδισμό, αδιακρίτως, κατοικημένων περιοχών με τη χρήση όπλων μη-ακριβείας όπως οι όλμοι. Τέτοιες παράνομες επιθέσεις πρέπει να διερευνώνται και να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην Τουρκία. Άλλοι προμηθευτές είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να αναστείλουν αμέσως τις μεταφορές όπλων στην Τουρκία και σε άλλα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών δυνάμεων, εναντίον των οποίων υπάρχουν αξιόπιστοι ισχυρισμοί για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου – όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δολοφονίες με συνοπτικές διαδικασίες και απαγωγές

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσης μια κατάθεση μαρτύρων, επαλήθευσε καταγραφές βίντεο και εξέτασε μια ιατρική έκθεση, που αποκαλύπτουν πώς η Hevrin Khalaf, Κούρδη πολιτικός και Γενική Γραμματέας του πολιτικού κόμματος Μελλοντική Συρία, έπεσε σε ενέδρα στις 12 Οκτωβρίου στην εθνική οδό που συνδέει τη Raqqa με τη Qamishli. Μαχητές από το Ahrar al-Sharqiya την τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητό της, την ξυλοκόπησαν και την πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Επίσης, σκότωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον σωματοφύλακά της.

Την ίδια ημέρα και στην ίδια τοποθεσία οι μαχητές της Ahrar al-Sharqiya αιχμαλώτισαν επίσης και στη συνέχεια σκότωσαν τουλάχιστον δύο Κούρδους μαχητές. Επίσης, απήγαγαν δύο άνδρες πολίτες, οι οποίοι συνεργάζονταν με μια τοπική ιατρική οργάνωση και μετέφεραν φάρμακα κατά τη στιγμή της σύλληψής τους. Τα μέλη της οικογένειας επιβεβαίωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η τοποθεσία που βρίσκονται παραμένει άγνωστη. Η Διεθνής Αμνηστία επαλήθευσε ότι η ώρα και η ημερομηνία των βίντεο που δείχνουν τις εκτεταμένες δολοφονίες και τις απαγωγές των δύο πολιτών είναι το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου.

Στενή φίλη της Hervin Khalaf δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι όταν προσπάθησε να καλέσει το τηλέφωνο την Hevrin, ένας άνδρας που προσδιόρισε τον εαυτό του ως Σύριος ένοπλος μαχητής της αντιπολίτευσης και της απάντησε στα αραβικά, της είπε: «Εσείς οι Κούρδοι είστε προδότες, όλοι εσείς στο κόμμα [PKK] είστε συνένοχοι» και την ενημέρωσε ότι η Hervin είχε σκοτωθεί.

Μια ιατρική έκθεση που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει μια σειρά τραυματισμών που προκλήθηκαν στη Hevrin Khalaf, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών τραυμάτων από πυροβολισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και την πλάτη, καθώς και κατάγματα στα πόδια, το πρόσωπο και το κρανίο, αποκόλληση του δέρματος από το κρανίο και απώλεια μαλλιών επειδή τον τραβούσαν από τα μαλλιά.

Φρικιαστικές καταγγελίες Κούρδων

Οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Πέμπτη τις τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις κουρδικές περιοχές με μη συμβατικά, ιδιαιτέρως φονικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ.

Πρόκειται για επιθέσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση προκαλούν εκτεταμένα εγκαύματα στα θύματά τους, ενώ στη χειρότερη προκαλούν φρικτό θάνατο καθώς αυτά καίγονται ζωντανά. Φρικιαστικές καταγγελίες Κούρδων : Η Τουρκία μας επιτίθεται με λευκό φώσφορο [Σκληρές εικόνες] | in.gr

Κατάπαυση πυρός στα χαρτιά

Στο μεταξύ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των μαχητών συμμάχων των Τούρκων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι ρίψεις οβίδων σκότωσαν σήμερα 14 άμαχους στο χωριό Μπαμπ αλ Χάιρ και σε άλλα χωριά στα περίχωρα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τραμπ: Ο Ερντογάν θέλει να εφαρμοστεί η εκεχειρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον διαβεβαίωσε, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, ότι είναι αποφασισμένος προκειμένου να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Συρία.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν (…). Θέλει πραγματικά να λειτουργήσει η κατάπαυση του πυρός ή η εκεχειρία» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα μήνυμα στο Twitter.

«Οι Κούρδοι το θέλουν επίσης» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος του είπε πως καταγράφηκαν «ελάσσονος σημασίας» περιστατικά με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και όλμων στη βορειοανατολική Συρία παρά την κατάπαυση του πυρός, όμως αυτά σύντομα εξαλείφθηκαν.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι «ορισμένες» ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να επαναπατρίσουν τους τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία.

«Αυτό είναι ένα καλό νέο (…). Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται!».