Την προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Συρία συμφώνησε η Τουρκία συμφώνησε, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement: 0:21

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησε την κατάπαυση πυρός για 120 ώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αποσυρθούν από τα σύνορα της χώρας οι κούρδοι μαχητές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς.

NBC News

@NBCNews

BREAKING: After hours-long talks Thursday, VP Pence says US and Turkey have agreed to a ceasefire in Syria; says Turks will pause their operation for 120 hours to allow YPG forces to withdraw from “the safe zone.”

179 people are talking about this

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα tweet έκανε λόγο για «θαυμάσια νέα» από την Τουρκία, ενώ συμπληρώνει πως «θα σωθούν εκατομμύρια ζωές».

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Great news out of Turkey. News Conference shortly with @VP and @SecPompeo. Thank you to @RTErdogan. Millions of lives will be saved!

22.1K people are talking about this

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ η αποχώρηση

Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση πυρός στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η κατάπαυση πυρός θα διαρκέσει 120 ώρες, σύμφωνα με τον Πενς.

Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τη γραμμή των 30-35 χιλιομέτρων, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας.

Όταν ολοκληρωθεί πλήρως η αποχώρηση των κούρδων μαχητών, τότε θα διακοπεί εντελώς η επιχείρηση «πηγή ειρήνης», συμπλήρωσε.

Επίσης, όπως διευκρίνισε ο Πενς, όταν η κατάπαυση πυρός γίνει από «προσωρινή», «μόνιμη» τότε θα αρθούν και οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας.

Η διαδικασία της απόσυρσης των κουρδικών μαχητών θα «διευκολυνθεί» από τις ΗΠΑ, κατέληξε χωρίς να εξηγήσει παραπάνω.

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε»

Οι πρώτες τουρκικές αντιδράσεις ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.