Τη λύπη τους για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά και τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την κύρωση της νέας Συμφωνίας Αποχώρησης μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου εξέφρασαν οι Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μισέλ Μπαρνιέ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν μετά από την πρώτη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία οι «27» ενέκριναν το κείμενο που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ολοι συμφώνησαν ότι «η μπάλα βρίσκεται πλέον στο βρετανικό γήπεδο».

Τουσκ: Σκοπός το Brexit να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου

Όπως ανέφερε ο κ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η βασική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας είναι η στροφή εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον και η αποδοχή του βρετανού Πρωθυπουργού να υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» επί του εδάφους στο νησί.

Ο σκοπός είναι τόσο η Βουλή των Κοινοτήτων όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχουν ολοκληρωθεί ώστε η Συμφωνία Αποχώρησης να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε σε σχέση με το ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 31ης Οκτωβρίου. «Αν υπάρχει τέτοιο αίτημα, θα διαβουλευθώ με τα κράτη – μέλη» τόνισε. Στα συμπεράσματα σχετικά με το Brexit δεν υπάρχει πάντως καμία αναφορά σε επέκταση.

Βάραντκαρ: Η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το 2022

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βάραντκαρ, άφησε να εννοηθεί ότι η μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το κοινοτικό δίκαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και λήγει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, θα μπορούσε να παραταθεί ίσως μέχρι το 2022.

Αυτό θα βοηθούσε στο να ολοκληρωθούν χωρίς βιασύνη οι συνομιλίες της δεύτερης φάσης για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.