Αίσιο τέλος είχαν οι συζητήσεις ΕΕ – Βρετανίας αναφορικά με το Brexit, αφού όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση -πλην της Βρετανίας- έδωσαν το πράσινο φως στη σημερινή συμφωνία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εγκρίνει τη νέα συμφωνία Brexit μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου και τελικά ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των τελικών διαπραγματεύσεων, ο Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή λόγω του ότι «αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία».

Η βασική αλλαγή στη νέα συμφωνία είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συμφώνησε να αντικαταστήσει το σύστημα ασφαλείας με μια τετραετή ρυθμιστική ευθυγράμμιση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ΕΕ.

Αυτό ήταν πάντα ένα σημαντικό σημείο, στο οποίο… κολλούσαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ οι Βρετανοί Συντηρητικοί συνδικαλιστές στη Βόρεια Ιρλανδία αντιτάχθηκαν στην αντιμετώπιση της περιφέρειας διαφορετικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χαρούμενος και ανακουφισμένος» ο Γιούνκερ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι προβλέπεται άμεση συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις καθώς και μεταβατική περίοδο έως το τέλος του 2020.

«Είμαι χαρούμενος και ανακουφισμένος που φτάσαμε σε συμφωνία αλλά λυπάμαι για την αποχώρηση της Βρετανίας», δήλωσε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία για το Brexit προβλέπει ότι δεν θα υπάρχουν έλεγχοι σε χερσαία σύνορα.

«Οι στόχοι μας ως Ιρλανδία ικανοποιήθηκαν» σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Το «μπαλάκι» στη Βρετανία

Έτσι, από σήμερα έως και την 31η Οκτωβρίου που είναι προγραμματισμένη η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ο αγώνα θα παιχτεί αποκλειστικά σε βρετανικό γήπεδο.

Αυτό διότι, μετά και την υιοθέτηση της συμφωνίας από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον καλείται να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο που έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κάθε προηγούμενη προσπάθεια.

Η νέα συμφωνία με την οποία θα πάει στους βουλευτές έχει μέχρι στιγμής πολλές αρνητικές αντιδράσεις.

Ενδεικτικά όχι έχουν πει τόσο οι εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, καθώς και κυρίως το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εάν το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ο Τζόνσον θα μπορεί να δρομολογήσει τη διαδικασία της αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.

Εάν απορριφθεί, ο Τζόνσον θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον χρειάζεται τουλάχιστον 318 ψήφους για μια βέβαιη νίκη. Στην παρούσα φάση, το κόμμα του κατέχει 288 έδρες και πολλούς… εχθρούς στη βουλή.