Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο η κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη μείωση της προκαταβολής κατά το ποσοστό αυτό.

Πρόκειται για το μέτρο το οποίο έχει ενσωματωθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό με συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ και θα δώσει ισόποση ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, καθώς θα κληθούν τελικά να εξοφλήσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με τα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει από το καλοκαίρι.

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στη προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν τα ποσά της έκπτωσης θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή θα περάσουν ως «πιστωτικό» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο taxisnet προκειμένου να συμψηφιστούν με λοιπές τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν μικρότερο φόρο στο κομμάτι που αφορά τις προκαταβολές.

Εφάπαξ η έκπτωση

Το μέτρο, όπως προκύπτει και από τις σχετικές αναφορές στον προϋπολογισμό έχει εφάπαξ χαρακτήρα. Δεν πρόκειται δηλαδή για μείωση του ύψους των προκαταβολών φόρου, αλλά για μια εφάπαξ έκπτωση από το 100% στο 95% για τα φετινά εκκαθαριστικά.

Την ίδια στιγμή πάντως αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, η έκπτωση επί της προκαταβολής φόρου να είναι μεγαλύτερη τελικά με το όφελος για τις επιχειρήσεις να ξεπερνά τα 138 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις τελικές δημοσιονομικές επιδόσεις και το ύψος του (υπερ)πλεονάσματος.

Έτσι, αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει αναφορά για ποσό ύψους 138 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να είναι μεγαλύτερο και να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.