«Πυρά» στο ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Δευτέρας πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

«Απειλές» προς ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε βέλη προς το ΝΑΤΟ αναφέροντας «Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην περιοχή. Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει και ότι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, γιατί βομβαρδίζονται από πληροφορίες. Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες. Φυσικά κανείς δεν απαντά»;

Σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς της Ευρώπης, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον Μπόρις Τζονσον τονίζοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός τον ρώτησε πώς μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία,  ενώ χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είμαστε αποφασισμένοι να εισβάλουμε στο Κομπάνι και την Μανμπίτζ

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την επικείμενη εισβολή των τούρκικων δυνάμεων στην πόλη Κομπάνι και στην Μάνμπιτζ, θεωρώντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στο Κομπάνι καθώς η Ρωσία έδειξε θετική προσέγγιση.

Είμαστε συνονισμένοι με τους Ρώσους

«Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο Κομπάνι, είμαστε συντονισμένοι με τους Ρώσους. Είμαστε αποφασιστικοί για την Μάνμπιτζ και πρόκειται να εισέλθουμε μαζί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης» δήλωσε ο ίδιος.

Θετικό βήμα η απόφαση Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η συμφωνία Κούρδων- Ασάντ

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισαν ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.