Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 και την απειλή του GRexit έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.

Μία από αυτές είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το 2015 από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές!

«Ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο» αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας παραθέτοντας αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο δυο Γάλλων δημοσιογράφων.

Χαρακτηρίζοντας «δραματικούς» τους μήνες που έζησε η χώρα από τα τέλη του 2014 και μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015, ο κ. Στουρνάρας εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που ήδη από το τέλος του 2014 «δίχασε την ελληνική κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς […] και έφερε στο προσκήνιο νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα και στηρίχτηκαν σε μια λαϊκίστικη και ακραία ρητορική […] εμποδίζοντας την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο κ. Στουρνάρας κάνει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον απολογισμό της περιόδου εκείνης, χωρίς να παραλείπει να μιλήσει και για τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, αλλά και της προσωπικής επίθεσης που δέχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.