Για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή στη Συρία, προϊδεάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις.

Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μείνετε συντονισμένοι», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να ανοίξει το δρόμο στον Ερντογάν για εισβολή στη Συρία.

Ισχυρές κυρώσεις, ενάντια στη θέληση της Τουρκίας

Μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνει ότι:

«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα.

Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει. Μείνετε συντονισμένοι».

Άρον άρον φεύγουν οι Αμερικανοί από τη Συρία

Την ίδια στιγμή που ο Τραμπ δηλώνει αποφασισμένος να δείξει τη δύναμή του και να επιβληθεί στον Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δηλώνει σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

Μια κίνηση που επί της ουσία διευκολύνει τον Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή εναντίον των Κούρδων από την Τετάρτη (09.10.2019). Αρχικά οι Αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναδιπλωθεί, ωστόσο τώρα… αποχωρούν εντελώς.

Αποφασισμένος ο Ερντογάν

Η αμερικανική αυτή «αμφιθυμία» προφανώς εκλαμβάνεται θετικά από τον Ερντογάν ο οποίος, παρά και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και απειλές για κυρώσεις, όχι μόνο δεν πτοείται αλλά πατάει και γκάζι, στην στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε σημερινή ομιλία του, έκανε τον -μέχρι τώρα- απολογισμό της επιχείρησης, ανακοινώνοντας περήφανος ότι έχουν απελευθερώσει 109 τ.χλμ. και θα συνεχιστεί σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων, εντός της συριακής επικράτειας.

Επιπλέον, ανέφερε πως «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν», καθώς και πως οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε μάλιστα πως «θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας».

Επιτέθηκε δε στην Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «περίεργη» τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία. Δεν δίστασε μάλιστα να τραβήξει και άλλο το σκοινί, και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.