Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους μαχητές στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα οι τουρκικές δυνάμεις.

Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία μίας ασφαλούς κατά την Τουρκία ζώνης στην περιοχή, στα ανατολικά του Ευφράτη. Μέχρι να συμβεί, όμως, αυτό οι συνέπειες αναμένεται να είναι τεράστιες. Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί, ενώ άλλοι έχουν τραυματιστεί, και τις 200.000 πλησιάζουν οι εκτοπισμένοι από την περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ασκεί πίεση στην Αγκυρα να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα να ετοιμάζει την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο η Τουρκία εμφανίζεται αδιάλλακτη στις θέσεις της.

Με κάθε ευκαιρία, κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την επιχείρηση μέχρι να πετύχουν το στόχο τους. Τελευταίο παράδειγμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε το απόγευμα του Σαββάτου ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Αγκυρα και τους Κούρδους.

«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Στο ίδιο μήκος κύματος, οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία» δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ποτέ δεν θα σταματήσουμε το βήμα που έχουμε κάνει κατά του YPG. Δεν θα σταματήσουμε ό,τι κι αν λέει ο καθένας. Λαμβάνουμε απειλές από αριστερά κι από δεξιά, που μας λένε να σταματήσουμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας ωσότου όλοι οι τρομοκράτες υποχωρήσουν νοτίως των 32 χλμ» σε βάθος, στα οποία προβλέπεται να επεκταθεί η «ζώνη ασφαλείας» υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων απομακρύνοντας τις τρομοκρατικές ομάδες από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως κάναμε με την περιοχή δυτικά του Ευφράτη» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την άδεια σε Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν «πολύ σημαντικές» νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επεσήμανε, ωστόσο ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις» είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».

Παρέμβαση Πούτιν

Παρέμβαση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, η οποία κλιμακώνεται ραγδαία, έκανε και το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή, της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν, μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει την Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον την βοήθειά της.

Εμπάργκο όπλων από την ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποφασίσουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση διπλωματών της Ε.Ε. την Παρασκευή.

Θα στείλει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κα. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Νωρίτερα, η Γερμανία έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.

«Τέλος» και από τη Γαλλία

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία.

«Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».