Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες αφήνουν πίσω οι εχθροπραξίες στη βορειοανατολική Συρία μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η τουρκική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, με τις τουρκικές δυνάμεις να πλήττουν θέσεις και στόχους Κούρδων μαχητών, στην επαρχία Αλ Χασάκα. Οι τουρκικές δυνάμεις, μαζί με άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) επιχειρούν, κατά κύριο λόγο, στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ-Άιν.

Μάλιστα, συγκρούσεις και σφοδρές μάχες φέρεται να εξελίσσονται σε διάφορα χωριά, ανατολικά του Ευφράτη.

Απαντώντας, οι Κούρδοι, εξαπολύοντας βλήματα όλμων, ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό τουρκικών εδαφών χτυπώντας πόλεις στα σύνορα με τη Συρία.

Απώλειες αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά

Αυτή τη στιγμή, Κούρδοι και Τούρκοι αλληλοκατηγορούνται για απώλειες αμάχων, επιχειρώντας να επηρεάσουν τον διεθνή παράγοντα λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Όπως καταγγέλλουν οι δύο πλευρές, από τις εχθροπραξίες υπάρχουν δεκάδες νεκροί άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, όλα τα τουρκικά μέσα προβάλλουν ως πρώτη είδηση επίθεση των Κούρδων σε τουρκικά εδάφη, από την οποία -όπως ισχυρίζονται- έχασε τη ζωή του ένα εννιά μηνών βρέφος.

Η εικόνα του νεκρού παιδιού -την οποία για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούμε να αναπαράγουμε- κάνει το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ. Ανακοίνωση, δε, για το περιστατικό εξέδωσε και του τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, οι επιθέσεις των Κούρδων είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εννιά μηνών Μωάμεθ Ομάρ, ενώ υπήρξαν 46 τραυματίες.

Πόλεμος εντυπώσεων

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς είναι και ο πόλεμος εντυπώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δύο πλευρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα social media να κυριαρχούν πολλές ψεύτικες φωτογραφίες που εντάσσονται στην τακτική της προπαγάνδας.

Οπότε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε χωρίς κάποια απόδειξη όσα προβάλλουν οι δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τούρκικες υπηρεσίες προπαγάνδας μάλιστα επιλέγουν να δείξουν… τούρκους στρατιώτες να εμφανίζονται -σαν από μηχανής- σωτήρες και να  φροντίζουν γυναίκες και παιδιά.

Αυτό αποδεικνύεται και από το πρώτο trend στο Twitter στην Τουρκία, το οποίο έχει όνομα #TurkeyJustKilledTerrorists (η Τουρκία μόλις σκότωσε τρομοκράτες) και οι εικόνες όχι μόνο απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την στρατιωτική τους εισβολή.

Στις φωτογραφίες φαίνονται τούρκοι στρατιώτες να δίνουν τσάι και νερό σε παιδιά, να φιλάνε γυναικόπαιδα την ώρα της εισβολής, τα οποία όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά χαμογελάνε, και να προσφέρουν φαγητό σε αβοήθητες γυναίκες, δείχνοντας πόσο εύσπλαχνοι στρατιώτες είναι.

Οι φωτογραφίες –προϊόν μοντάζ- κάνουν τον γύρο του Twitter στην Τουρκία, δείχνοντας πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες προπαγάνδας στα social media.

Διεθνής καταδίκη – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Παράλληλα, την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Τόνισε πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατευτούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον συριακό πόλεμο».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χαγκ, συμπλήρωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για μια ανθρωπιστική απόκριση στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση» ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.

«Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.