Ανατριχίλα προκαλεί βίντεο – ντοκουμέντο που δείχνει έναν από τους δράστες της επίθεσης στην πόλη Χάλε της Γερμανίας να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να πυροβολεί αδιακρίτως έξω από εβραϊκή συναγωγή.

Αν και οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών είναι μέχρι στιγμής συγκεχυμένες, τουλάχιστον δύο ένοπλοι σκόρπισαν τον τρόμο στο Χάλε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Αναφορές για επιθέσεις σε διάφορα σημεία στο Χάλε

Η εφημερίδα Bild ανέφερε στον ιστότοπό της πως οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μπροστά από μια συναγωγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια χειροβομβίδα εκτοξεύθηκε την ίδια ώρα επίσης σε εβραϊκό νεκροταφείο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο n-tv πως ένας δράστης έριξε πυροβολισμούς μέσα σε ένα κατάστημα κεμπάμπ στη Χάλε.

Στο μεταξύ, και δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς αναφέρθηκε στο Λάντσμπεργκ, προάστιο του Χάλε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στην Mitteldeutsche Zeitung ότι η επίθεση έγινε έξω από τούρκικο εστιατόριο και έπεσαν και πυροβολισμοί μέσα από αυτοκίνητο.

Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του χρόνου στον ιουδαϊσμό.

Οι εικόνες του τρόμου

Οι δράστες ήταν ντυμένοι στα χακί και έφεραν βαριά όπλα, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα είχαν σχεδιάσει προσεκτικά αυτήν την επίθεση. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα social media είναι σοκαριστικές.

Ένα βίντεο δείχνει έναν από τους δράστες να έχει βγει από το αυτοκίνητο και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Άλλες φωτογραφίες δείχνουν έναν άνδρα, επίσης ντυμένο με στρατιωτικά ρούχα, να σημαδεύει και να πυροβολεί.

Ένα άτομο συνελήφθη

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ ήδη έχουν συλλάβει ένα άτομο.

«Οι δυνάμεις μας συνέλαβαν ένα άτομο», ανέφερε η αστυνομία του Χάλε στον λογαριασμό της στο Twitter. «Παραμένουμε ωστόσο σε επιφυλακή. Έχουμε αναπτύξει δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Χάλε και προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση μέχρι να έχουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες».

Η γερμανική υπηρεσία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανέφερε πως ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Χάλε έχει κλείσει.

Οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν επιβεβαίωσαν πληροφορίες που συνέδεαν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς και την επίθεση με χειροβομβίδα με εβραϊκούς στόχους.