Για κατάλληλες απαντήσεις που ετοιμάζονται απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ έκανε λόγο, μιλώντας στην εκπομπή «One Report», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες που έχουν «χτίσει» Αθήνα και Λευκωσία στην περιοχή, επισημαίνοντας πως η στάση των εταίρων μας είναι ξεκάθαρη και αυτό ενισχύει τις θέσεις μας ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέτρα απέναντι στην Τουρκία

«Κάνουμε όλα τα διαβήματα σε πλήρη συντονισμό με την Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέτρα απέναντι στην κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα πως ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την προ ημερών επαφή του με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Κόντε «επανέλαβε την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής δραστηριότητας και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως αυτή τη στάση θα τηρήσει και στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ερωτώμενος για την τουρκική «εισβολή» στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε πως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επέμβαση γιατί «αμφισβητούνται -πέρα από τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας- και τα συμφέροντα δύο μεγάλων εταιρειών».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως γίνονται διαρκώς συνεννοήσεις με τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση.

Καθοριστική η στάση της Αιγύπτου

Τέλος, σε ό,τι αφορά την τριμερή με την Αίγυπτο και την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε πως γίνονται οι σχετικές διαβουλεύσεις, χωρίς να δώσει κάποια παραπάνω στοιχεία.

Μάλιστα, έκανε λόγο για καθοριστική στάση της Αιγύπτου, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να δίνουν το μήνυμα συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Φαίνεται καθαρά η αντίδραση με την προσέγγιση της Τουρκίας η οποία προσπαθεί μόνη της να επιβάλει δικές της θέσεις» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr