Ποιος δεν έχει δει «Το νησί», την βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ, σειρά, με την μοναδική ιστορία για την μεγαλύτερη αποικία λεπρών στη χώρα, τη Σπιναλόγκα της Κρήτης, που σάρωνε το 2010 στις τηλεθεάσεις;

Ένας τόπος που επίσης φιλοξενούσε λεπρούς στη μεγαλόνησο,  αποκτά νέα ζωή χάρη στον τουρισμό. Αναφερόμαστε στις σπηλιές της Χρυσοπηγής ή αλλιώς Μεσκινιά, στις παρυφές του Ρεθύμνου, όπου για 187 χρόνια έζησαν λεπροί , στεγάζοντας τον πόνο και το όνειρα τους από τα μέσα του 18ου αιώνα. Στη συνοικία με τις 165 σπηλιές όπου ζούσαν οι λεπροί πριν πάνε στη Σπιναλόγκα, κι αργότερα βρήκαν καταφύγιο φτωχοί άνθρωποι και πρόσφυγες μέχρι τη δεκαετία του 1960, αποκτούν νέα προοπτική, όπως διαβάζουμε στα τοπικά μέσα.

Οπως αναφέρει το nea.kriti.gr, πριν από 17 χρόνια, ο κ. Μανόλης Γιανναδάκης αγόρασε σπηλιές, τις οποίες διαμορφώνει σε δωμάτια τα οποία θα νοικιάσει σε τουρίστες μέσω της πλατφόρμας τύπου airbnb.

Λίγο πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν, φιλοδοξεί τα πάντα να είναι έτοιμα σε 5 σπηλιές, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος ξενάγησε δημοσιογράφους από τοπικά μέσα στις σπηλιές αλλά και στους χώρους όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει μοναδικά δωμάτια με όλες τις ανέσεις μέχρι και τζακούζι, αλλά κι ένα υπαίθριο καφενεδάκι, γνωστοποιώντας την εναλλακτική του πρόταση για διακοπές, για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Στις μέρες μας, δεν αλλάζει έναν τόπο μόνο ένας δρόμος, αλλά και ο τουρισμός, που δημιουργεί νέες ανάγκες, αρκεί να έχεις την ιδέα, την σωστή στιγμή.