Σφοδρή επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής για τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis.

Στηλιτεύοντας το γεγονός της απουσίας του πρωθυπουργού, αλλά και υπουργών ακόμη και υφυπουργών από τη Βουλή, ενώ συζητείται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ: «Είστε ρεβανσιστές και δειλοί».

«Κατηγορείτε έναν πρώην υπουργό, έναν πολιτικό αντίπαλό σας, του καταλογίζετε σχεδόν πέντε κακουργήματα και δεν έχετε το σθένος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη της πράξης σας, δεν έχετε τα κότσια να είστε στα έδρανα για να εξηγήσετε και να υπερασπιστείτε την επιλογή σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απέδωσε δε την επιλογή της κυβέρνησης να μην βρίσκονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην αίθουσα της Βουλής στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ντρέπεται για αυτό που κάνει».

Μιλώντας για πρωτοφανή κίνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται όχι γιατί υπάρχουν εναντίον του στοιχεία ότι «έβαλε στο δάχτυλο στο μέλι», αλλά γιατί «είχε το θράσος» να αναδείξει το σκάνδαλο Novartis, «το οποίο και εσείς αναγνωρίζετε ότι είναι από τα σημαντικότερα που έχει δει ο τόπος».

Δυο φορές δειλός ο Μητσοτάκης γιατί δεν παρέπεμψε και ‘μενα

Εξηγώντας τι αφορά το σκάνδαλο ο κ. Τσίπρας, ανέβασε κι άλλο του τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά. «Και μάλιστα είστε δυο φορές δειλοί γιατί δεν είχατε το σθένος να παραπέμψετε και εμένα».

Κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στα κακώς κείμενα στο τομέα της υγείας , με τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, και όχι μόνο ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα ακουστούν όλα», εκτιμώντας μάλιστα ότι η διαδικασία «δεν θα βγει σε καλό» για την κυβέρνηση.

Δείτε την ομιλία του:

Λιβανός για άδεια υπουργικά έδρανα: «Δεν καταλαβαίνετε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών»

Απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τα άδεια υπουργικά έδρανα κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός τόνισε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για λιποταξία. Το κάνει γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές της δημοκρατίας μας.»

» Η μη υπογραφή της πρότασης για προανακριτική, όσο και η απουσία του κ. Μητσοτάκη και όλων των υπουργών μας, αποτελούν απόδειξη της προσήλωσής μας στις αρχές της Δημοκρατίας και σεβασμό διάκρισης εξουσιών. Χειροκροτήστε! Σας κάνουμε και μάθημα σήμερα! Μπράβο!»

» Δεν έχετε επιχειρήματα, όπως και ο αρχηγός σας γι’ αυτό και έφυγε. Η σημερινή διαδικασία είναι κοινοβουλευτική και ανήκει στο πυρήνα εξουσίας του κοινοβουλίου. Εμείς είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής, όχι η κυβέρνηση.»

» Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δεν είναι εδώ για να παρέμβει όπως κάνατε εσείς, αλλά και δεν υπέγραψε καν τη πρόταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό θα κληθείτε να απαντήσετε σήμερα».