Σε διαβούλευση τέθηκε και επίσημα από σήμερα το μεσημέρι έως και την προσεχή Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 13:00 το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Περιλαμβάνει την Σύμβαση Macolin, Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα το 2014, αλλά ουδέποτε προωθήθηκε για κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Περιλαμβάνει, επίσης, ενισχυτικές διατάξεις για την ασφάλεια στα γήπεδα και την καταπολέμηση της βίας, όπως προέκυψαν έπειτα από τη συνεργασία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τα συναρμόδια Υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) και την ενημέρωση υπερτοπικών και εθνικών φορέων (FIFA/UEFA, EΠΟ, SL1, SL2).

Αναστέλλει, εξάλλου, την ισχύ των ρυθμίσεων του 4603/2019 για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, για λόγους ασφάλειας δικαίου και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου, έπειτα από τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας, ενόψει της Ολυμπιακής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκιο.

Προβλέπει, επιπλέον και άμεση ισχύ στον περιορισμό των θητειών για τις θέσεις του Προέδρου και των Εκτελεστικών μελών Ομοσπονδιών. Περιορισμός που ουσιαστικά τελειώνει μια για πάντα τις περιπτώσεις… αιώνιων προέδρων στις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Επιβάλλει ως μέγιστο όριο της τρεις θητείες και θα έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι που σημαίνει ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος της ΕΟΚ, όπως και άλλοι πρόεδρο ομοσπονδιών που βρίσκονται στην 3η (ή ακόμη περισσότερες) θητεία, δεν θα έχουν δικαίωμα επανεκλογής.