Ετοιμο να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ είναι το γεωτρύπανο Γιαβούζ, με την Τουρκία να οδηγεί στα άκρα την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Συναντήσεις Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση αρχικά, στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τις συναντήσεις του ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.