Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί εκτάκτως αύριο, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, την Κύπρο. Το πρωί θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκος Χριστοδουλίδη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το απόγευμα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Με το βλέμμα στραμμένο στην τουρκική προκλητικότητα

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός Ελλάδας- Κύπρου υπό το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται αμέσως μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπου τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε το σαββατοκύριακο στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί».

Ο Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου, καθώς και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό.

Τη μεγάλη σημασία της υπογραφής αυτής της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε ο Νίκος Δένδιας , σε συνέντευξή του  στον Ant1, χαρακτηρίζοντάς την ως μία Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας».

Ανησυχεί η Ρωσία

Ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος ότι «υποστηρίζουμε μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της νήσου».

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσφέρουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια προς αυτό», καταλήγει.