Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι οι τραυματισμοί προκαλούν ανησυχία.

Δύο έφηβοι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά, ενώ ένας δημοσιογράφος έχασε την όρασή του από το ένα μάτι την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των πιο βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το τελευταίο τετράμηνο αναταραχών στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

«Μας ανησυχούν τα υψηλά επίπεδα βίας που συνδέονται με κάποιες διαδηλώσεις… καθώς και οι τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης» δήλωσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Το Χονγκ Κονγκ  πρέπει αμέσως να διενεργήσει μια «αποτελεσματική, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τις βίαιες ενέργειες, περιλαμβανομένων των πυροβολισμών, δήλωσε η Μπασελέτ, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

«Καταδικάζω σφόδρα όλες τις βίαιες ενέργειες από κάθε πλευρά και καλώ όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις και εκείνους που τις αντιμετωπίζουν να το πράξουν με έναν ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο» δήλωσε.

Χθες η επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, επικαλέστηκε μια έκτακτη νομοθεσία από την εποχή της αποικιοκρατίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βία.

Αναφορικά με την απαγόρευση της χρήσης μασκών, η Μπασελέτ είπε ότι οι μάσκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν τη βία, αλλά προειδοποίησε το Χονγκ Κονγκ να μη χρησιμοποιεί την απαγόρευση για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ή για τον περιορισμό του δικαιώματος τού συναθροίζεσθαι.

«Η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης πρέπει να υφίσταται χωρίς περιορισμούς κατά το μέγιστο δυνατόν, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να δεχτούμε άνθρωποι με μάσκες να ασκούν βία» είπε η Μπασελέτ.

Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση της χρήσης μασκών στις διαδηλώσεις και πραγματοποίησαν πορεία σε μια μεγάλη εμπορική συνοικία.

Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρες μάσκες ή μπλε χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους, παρότι η απαγόρευση προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3,189 δολαρίων.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από