Κατηγορίες για συμμετοχή σε ταραχές και επίθεση σε αστυνομικό απαγγέλθηκαν στον νεαρό διαδηλωτή στο Χονγκ Κονγκ που τραυματίστηκε σοβαρά την Τρίτη στο στήθος από πραγματική σφαίρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Το χρονικό του τραυματισμού

Ο 18χρονος Τσανγκ Τσι-Κιν τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην συνοικία Τσουέν Ουάν, την ημέρα της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που τραυματίζεται από πραγματική σφαίρα της αστυνομίας από τον Ιούνιο που ξέσπασε η άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή στη νότια Κίνα.

Τα βίντεο από το περιστατικό δείχνουν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον του νεαρού άνδρα την ώρα που η μονάδα του δεχόταν βίαιη επίθεση από ακραίους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σιδερένια ραβδιά και ομπρέλες.

Δύο κατηγορίες επιβλήθηκαν στον τραυματισμένο διαδηλωτή

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στον Τσανγκ επιβλήθηκαν δύο κατηγορίες για επίθεση σε μέλος των δυνάμεων της τάξης.

Η ποινή που μπορεί να του επιβληθεί ανέρχεται σε κάθειρξη 10 ετών.

Ο 18χρονος, ο οποίος εισήχθη την Τρίτη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, χειρουργήθηκε και η κατάστασή του έχει έκτοτε βελτιωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν την επόμενη ημέρα οι αρχές.

Χθες ωστόσο δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το οποίο του απήγγειλε κατηγορίες.

«Έριξε στον επιτιθέμενο γιατί φοβήθηκε για την ζωή του» αναφέρει η αστυνομία

Απέναντι στην κατακραυγή που προκάλεσε η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτή, η αστυνομία υποστήριξε τον αξιωματικό της που το έκανε, λέγοντας ότι πυροβόλησε τον Τσανγκ Τσι-Κιν επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του.

«Σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, πήρε μια απόφαση και έριξε στον επιτιθέμενο», διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ Στίβεν Λο.

Την εκδοχή αυτή αμφισβήτησαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε όρμησε στην ομάδα των διαδηλωτών και δεν έριξε ούτε μία προειδοποιητική βολή.

Απαγορεύονται οι μάσκες στις διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα η South China Morning Post έγραψε χθες ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει την κάλυψη του προσώπου με μάσκες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προκειμένου να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου αυτή κρίση που διαρκεί τώρα τέσσερις μήνες στην πρώην βρετανική αποικία.

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, ο οποίος δεν αξιώνει να προηγηθεί ψηφοφορία στο νομοθετικό συμβούλιο, δηλαδή το τοπικό «κοινοβούλιο», και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση αυτή.

ονΓια να μην αναγνωριστούν και να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές διώξεις, οι διαδηλωτές φορούν στην πλειονότητά τους μάσκες, συχνά και κράνη, προστατευτικά γυαλιά και μάσκες αερίων για να προστατευθούν επίσης από τα δακρυγόνα και τις σφαίρες της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ