Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, το βράδυ της Παρασκευής.

Το αεροσκάφος του Μάικ Πομπέο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία. Παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Μάικ Πομπέο μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα είναι δρακόντεια.

Το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί αύριο στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην συνέχεια, τον Μάικ Πομπέο, θα υποδεχθεί στις 11.25 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έπειτα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Σάββατο στις 12:30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).

Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Kόμματα και συλλογικότητες ετοιμάζουν διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Διαμαρτύρονται επίσης για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που αφορά στις στρατιωτικές βάσεις.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. «Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «εθνικού συμφέροντος» αποσκοπούν να κρύψουν ότι η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Τα κόμματα και συλλογικότητες αντιδρούν στην αμυντική συμφωνία, λέγοντας ότι είναι αορίστου χρόνου για τις «βάσεις του θανάτου» χωρίς ημερομηνία λήξης, που μπορεί να ακυρωθεί μόνο εάν καταγγελθεί από κάποια πλευρά.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, η «Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», στην οποία συμμετέχουν από κοινού το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, η ΑΡΙΣ, η Παρέμβαση, καλούν σε διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου (12.00, άγαλμα Βενιζέλου).