Σειρά ελληνικών προϊόντων επηρεάζει η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν και επισήμως το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και πλήττουν» ευρωπαϊκά προϊόντα, συνολικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πυροδοτώντας ένα νέο εμπορικό πόλεμο.

Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για αγροτικά προϊόντα, τα οποία «τιμωρούνται» με πρόσθετο φόρο εισαγωγής, ύψους 25%.

Στη λίστα με προϊόντα που θίγονται από τους νέους δασμούς περιλαμβάνονται και αρκετά ελληνικά. Το ύψος δε της ζημιάς είναι μεγάλο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για το ελληνικό βιομηχανικό ροδάκινο οι ειδικοί αναφέρουν ότι ξεκινά τη φετινή εξαγωγική περίοδο με ζημία που υπολογίζεται στα 50 εκατ. δολάρια.

Ποια ελληνικά προϊόντα πλήττονται

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον, από τους αυξημένους δασμούς επηρεάζονται τα κάτωθι ελληνικά προϊόντα:

♦ Διάφορα είδη τυριών

♦  Υποκατάστατα τυριού

♦  Αγελαδινό γάλα

♦  Επεξεργασμένο γάλα

♦  Διάφορα είδη βουτύρου

♦  Χοιρινό κρέας

♦  Χοιρινά λουκάνικα

♦  Γιαούρτι

♦  Φρούτα

Ζημιά 50 εκατ. δολ. με το καλημέρα στο ελληνικό ροδάκινο

Με οικονομική ζημιά που υπολογίζεται πως προσεγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια, ξεκινά η φετινή εξαγωγική περίοδος για τις βιομηχανίες κομπόστας στη χώρα μας, συνεπεία της επιβολής επιπλέον δασμών 25% που αποφάσισαν οι ΗΠΑ για το βιομηχανικό ροδάκινο, πέραν του ήδη υφιστάμενου 18%, με ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου φέτος, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου.

Μετά το ρωσικό εμπάργκο, που όπως αναφέρει σε σχετική σημερινή της ανακοίνωση η ΕΚΕ, “γονάτισε” τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, «έρχονται τώρα οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο, αφού επιβάλλοντας δασμούς 43% συνολικά, οδηγούν ουσιαστικά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Το 15% της παραγωγής εξάγεται στις ΗΠΑ

Όπως εξήγησε, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, εκτιμάται αυξημένη σε ποσοστό 20% στα καλής ποιότητας βιομηχανικά ροδάκινα, και σημείωσε, ότι συνολικά αναμένεται να υπερβεί τους 400.000 τόνους, έναντι των 320.000 τόνων πέρυσι, με το «15% αυτής να αφορά σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ».

Η αγορά των ΗΠΑ “είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50. εκατ. δολάρια”, επανέλαβε ο κ. Αποστόλου.

Σημείωσε δε ότι “κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους”.

«Οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν»

Υπογραμμίζοντας ότι “οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα”, ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε “οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν”.

Η ΕΚΕ, όπως υπενθύμισε ο κ. Αποστόλου, έχει θέσει το πρόβλημα έγκαιρα τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές”.

Στο πλαίσιο αυτό, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των βιομηχανιών, αλλά και των παραγωγών, η ΕΚΕ “καλεί την κυβέρνηση να αγωνιστεί για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα, όπως το κατάφερε με άλλα προϊόντα, π.χ τις ελιές”.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ . Αποστόλου σημείωσε ότι θα “πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας του κλάδου, ήτοι των βιομηχανιών και των παραγωγών”.

Κομισιόν: Οι νέοι δασμοί θα πλήξουν κυρίως του Αμερικανούς καταναλωτές

Απαντώντας στην κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα εμπορικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου του 2019 και θα αφορούν δασμούς 10% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αεροσκαφών και δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ελήφθη, ως συνέχεια των καταγγελιών για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία Airbus.

Πρόκειται για επιδοτήσεις, οι οποίες – σύμφωνα με τις ΗΠΑ – λειτουργούσαν εις βάρος του ανταγωνισμού και κατ’ επέκταση της αμερικανικής Boeing.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για παράνομες επιδοτήσεις προς τη Boeing, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε περίπου οκτώ μήνες.