Το γεγονός ότι το Αιγαίο έχει «θωρακιστεί» από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Frontex φαίνεται πως δεν αποθάρρυνε τα μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών να φέρνουν ακατέργαστη κάνναβη από την Αλβανία προς την Τουρκία όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το συγκεκριμένο ναρκωτικό ωστόσο εμπόδιο στα σχέδια τους στάθηκαν αστυνομικοί και λιμενικοί της Δίωξης Ναρκωτικών.

Τα στελέχη των διωκτικών Αρχών κατέσχεσαν 106 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός τόνου και 172 κιλών περίπου και συνέλαβαν τέσσερα μέλη του κυκλώματος.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Πέτρος Τζεφέρη «η εξάρθρωση αυτή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.»

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Σπύρος Ευαγγελίδης τόνισε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου «και αφού ενημερωθήκαμε για την πιθανή ύπαρξη δύο ταχύπλοων σκαφών που επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας, άμεσα οργανώθηκε από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή μεγάλου εύρους επιχείρηση με τη συμμετοχή δέκα περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και δύο εναέριων μέσων FRONTEX, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η κινητοποίηση αυτή, είχε ως αρχικό αποτέλεσμα, τον εντοπισμό και μετά από καταδίωξη τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση του ενός ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των τριών αλλοδαπών επιβαινόντων του ηλικίας 42, 42 και 25 ετών».

Σημειώνεται πως τότε τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων του ΛΣ αναγκάστηκα να πυροβολήσουν προς «ασφαλή τομέα» αλλά και προς τις μηχανές του ταχύπλοου για να ακινητοποιηθούν οι δράστες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν είχαν βρεθεί ναρκωτικά και εξετάζονται δυο σενάρια. Είτε πρόλαβαν να τα ξεφορτώσουν σε τουρκική ακτή είτε τα πέταξαν στη θάλασσα όταν αντιλήφθηκαν τους λιμενικούς.

Την Κυριακή εντοπίστηκε άλλο φουσκωτό σκάφος με έναν 35χρονο αλλοδαπό στη θαλάσσια περιοχή Αγκιστρίου Αίγινας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σκάφος ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης ενώ αρχικά ο 35χρονος υποστήριξε πως είναι πρόσφυγας.

Ο κ. Ευαγγελίδης πρόσθεσε ότι από την προανάκριση που διενεργήθηκε, από μεικτό κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, προέκυψε αφενός ότι επρόκειτο για το έτερο ταχύπλοο σκάφος που εμπλέκεται στη μεταφορά ναρκωτικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Λέσβου, και αφετέρου ότι τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Τη Δευτέρα στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Λ.Σ. με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων βρήκαν τα ναρκωτικά σε σπηλιά στη νησίδα «Πιπέρι» στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο δράσης του κυκλώματος λέγοντας ότι γινόταν:

– Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι διωκτικές αρχές να τα ακινητοποιήσουν.

– Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.

– Επιλογή συγκεκριμένων ημερών με «κατάλληλες» για τους διακινητές, καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ. (Σημειώνεται ότι για την ημέρα Τρίτη 24/09/2019: από την Ε.Μ.Υ. προβλέπονταν συννεφιά, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις απογευματινές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι άνεμοι, τις πρωινές ώρες νοτιάδες 5-7, από το απόγευμα βοριάδες 4-6, στο Αιγαίο 5-7 μποφόρ).

– Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.

– Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.

– Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.

– Σε περίπτωση εντοπισμού από τις διωκτικές αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.