Ερώτηση για τον «σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα» κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χειρίστηκε το προσφυγικό επί 3,5 χρόνια, ζητά ενημέρωση σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και με τον σχεδιασμό για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων στις δομές ενόψει της έλευσης του χειμώνα.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Παρότι απέχουμε πολύ από τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές του 2015 εντούτοις, η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας υπό τον Πρωθυπουργό στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η ‘αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας’, διαδικασία που σημειωτέον είχε διακοπεί από την νυν πολιτική ηγεσία», αναφέρει ο κ. Μουζάλας.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αφού επισημαίνει την πλήρη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη διαδικασία χορήγησης ασύλου ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «1. Σε ποιες συγκεκριμένα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου προτίθεται να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο δεδομένου ότι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προϋποθέτουν ανεξάρτητο από το κράτος δεύτερο βαθμό ασύλου καθώς και εξέταση και στον δεύτερο βαθμό της ουσίας της αίτησης διεθνούς προστασίας, δικαίωμα που τα γενικά διοικητικά δικαστήρια δε διασφαλίζουν;. 2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από